Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

El Consell destinarà 20 milions del superàvit a «l’economia de Mallorca» a través dels ajuntaments

El Consell destinarà 20 milions del superàvit a «l’economia de Mallorca» a través dels ajuntaments

(26/05/2016)

El Ple del Consell ha aprovat destinar part del superàvit de la corporació als ajuntaments de l’illa. En total, seran 20 milions que les entitats locals podran destinar a inversions financerament sostenibles.

El Ple del Consell de Mallorca ha aprovat destinar als ajuntaments el superàvit consolidat del 2015 de la institució insular que, en total, ascendeix a 33,6 milions d’euros. Fins ara, el Consell destinava la totalitat a amortitzar deute. No obstant això, la corporació ha decidit destinar 20 milions del total del superàvit als ajuntaments de Mallorca per donar un nou impuls a l’economia de l’illa.

La legislació actual d’estabilitat pressupostària permet destinar el superàvit al que anomena «inversions financerament sostenibles». Aquesta regla especial només la poden aplicar les institucions que tenen una situació pressupostària sanejada. El Consell de Mallorca ha decidit repartir els 33,6 milions d’euros de superàvit entre aquest tipus d’inversions (20 milions) i la resta a amortitzar anticipadament el deute comercial (13,6 milions).

Per al conseller d’Economia i Hisenda, Cosme Bonet, aquesta iniciativa «suposa una nova passa de la institució insular per ajudar els ajuntaments i, a la vegada, reinvertir en l’economia de Mallorca i dinamitzar-la. Els municipis podran destinar aquests doblers a millorar el clavegueram, els sistemes energètics i les infraestructura viàries municipals.»

D’aquesta manera, el Consell destinarà, enguany, 35,95 milions d’euros a les entitats locals. A part dels 20 milions del superàvit, el pressupost del 2016 ja preveiea 15,95 milions per a les corporacions municipals.

La normativa marca uns requisits a l’hora de posar en marxa les inversions financerament sostenibles. En concret, aquestes ajudes es poden destinar a reduir el consum d’aigua, augmentar l’eficiència energètica i a l’autoconsum a partir de les energies renovables. També a eliminar barreres a l’accessibilitat i a condicionar els vials i les infraestructures viàries de titularitat municipal.

A la sessió plenària, també s’ha informat de la liquidació dels comptes del Consell i dels organismes que en depenen. Segons Bonet, «tenim una situació financera completament sanejada. A més, complim amb l’estabilitat pressupostària i amb els límit de dèficit que marca la llei».