Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

El Consell, el Govern i l’Ajuntament de Palma organitzen un ampli calendari d’actes amb motiu del Dia Internacional de les Dones

El Consell, el Govern i l’Ajuntament de Palma organitzen un ampli calendari d’actes amb motiu del Dia Internacional de les Dones

(05/03/2015)

Les tres institucions col·laboren amb l'objectiu de lluitar contra la discriminació i avançar cap a una societat més igualitària

El Govern de les Illes Balears a través de l’Institut Balear de la Dona (IBD), el Consell de Mallorca mitjançant l’Institut Mallorquí d’Afers Socials (IMAS) i l’Ajuntament de Palma han organitzat un ample programa d’activitats per commemorar a les Illes Balears el Dia Internacional de les Dones.

 

Un ample calendari d’activitats elaborat conjuntament per les tres institucions amb la clara voluntat de lluitar contra la discriminació i mostrar el seu compromís cap a la igualtat entre homes i dones, per avançar cap a una societat més justa i igualitària.

 

El 8 de març és la data que, mundialment, es recorda la lluita de les dones per assolir, amb igualtat d’oportunitats i condicions, la seva participació en tots els àmbits de la societat. Aquest mateix diumenge 8 de març, l’Institut Balear de la Dona (IBD) i l’Ajuntament de Palma col·laboren amb la “262 women’s Marathon i 10 km”, dirigida a dones, que tindrà sa seva sortida i meta al Parc de la Mar.

 

En el Dia Internacional de la Dona, les institucions de les Illes Balears volen posar en relleu la Declaració i Plataforma d'Acció de Beijing, un full de ruta històric, subscrit per 189 governs fa vint anys, que va establir l'agenda per a la materialització dels drets de les dones. Si bé els assoliments han estat molts des de llavors, les escletxes que encara persisteixen són nombroses i profundes. Per tant, es vol revitalitzar compromisos, renovar vincles, enfortir la voluntat política i mobilitzar la societat civil per tal de que la igualtat de gènere arribi a totes les dimensions de la vida.

 

Una exposició de làmines i un concert sobre dones compositores centren les activitats que des del Consell de Mallorca, a través de l'IMAS, s'organitzen amb motiu d'aquesta data. En concret es tracta de la mostra ¡No tiene nombre!, un recull de làmines amb vinyetes de la il·lustradora Diana Raznovich en contra del llenguatge sexista, que s'inaugura el proper 13 de març a les 19h a la capella de La Misericòrdia, on es podrà visitar fins el 28 de març.

 

Coincidint amb la inauguració de l'exposició tendrà lloc també el concert d'Arantxa Andreu i Juan Llamas que sota el títol de “La veu de les dones: les dones compositores a la música popular”, farà un recorregut per les cançons de 10 dones compositores des de Maria del Mar Bonet a Violeta Parra.

 

Aquestes dues activitats es complementen amb el teatre fòrum, “Jo també planxo!!” dirigit a alumnes d'ESO i Batxillerat, que tengué lloc ahir a l'IES Madina Mayurca, sobre la coresponsabilitat a la llar i una xerrada a càrrec de Meritxell Esquirol que sota el títol “Símptoma Grey, la construcció mediàtica de les dones a debat” tractarà sobre la hipersexualització de les dones. La xerrada-taller tendrà lloc al CaixaForum de Palma, el dia 9 de març a les 19 hores.

 

A més d'aquestes tres activitats, des de la secció d'Igualtat de l'àrea de Menors, Família i Igualtat de l'IMAS, s'ofereix als municipis de Mallorca un seguit de propostes, entorn a la igualtat, la conciliació i la coresponsabilitat, com ara un cinefòrum entorn al curt “El secreto del arroz”; un curs d'autodefensa per a dones i adolescents; un curs sobre competències comunicatives, habilitats emocionals i autoestima per a dones i diversos tallers per a joves contra la violència sexual.

 

A data d'avui hi ha 17 d'aquestes activitats confirmades que es duran a terme als municipis d'Alaró, Capdepera, Sant Llorenç, Esporles, Llubí, Búger, Marratxí , Sencelles i Sa Pobla.

 

Govern de les Illes Balears

 

L’Institut Balear de la Dona (IBD) ha organitzat pel divendres 6 de març el cicle de Converses “L’Estela de Beijing”, que tindrà lloc de 17 a 20h al Caixa Fòrum, amb els temes “La dona en l’exercici de poder i l’adopció de decisions”, amb Carme Planas i Bàrbara Mesquida; “Mecanismes insititucionals per a l’empoderament de la dona”, amb Francisca Bennàssar i Ruth Muñoz; “Els drets humans de la dona”, amb Pilar Casas i Carmen Muñoz i “La dona i els mitjans de difusió”, amb sor Xiskya Valladares i Lina Nadal. Hi actuarà la Coral Flor d’Ametler del Casal de les Dones.

 

El Casal de les Dones ha acollit el 3 de març la xerrada “Reinventa’t. Connecta amb els teus 8 espais”; el 4 de març el “Taller de micromasclismes” a càrrec de Pacte Palma contra la Violència de Gènere i la Fundació Ires. El 5 de març hi tindrà lloc a conferència “Ser dona a l’Índia” per part d’Isabel Pizà, delegada a Balears de la Fundació Vicente Ferrer.

 

El dissabte 7 de març, a les 18h s’inaugurarà l’exposició “Dones i Reines de Mallorca”, a l’Ajuntament de Selva.

 

Ajuntament de Palma

 

La regidoria de Benestar Social i Igualtat de l’Ajuntament de Palma desenvolupa una ampla tasca de prevenció en infans i joves. Amb aquest objectiu, ha organitzat fins al 27 de març diversos tallers de sensibilització per a la igualtat i la prevenció de la violència de gènere al IES Estacions, IES Josep Sureda i Blanes, IES La Ribera, Tallers de Càritas d’economia social, Tallers de Càritas d’Ocupació, al Casal Petit i a Projecte Home.

 

També s’ha programat fins al 30 de març el contacontes “”Estela crida ben fort” de prevenció de l’abús sexual a la infància als CEIP Santa Catalina, CEIP Pràctiques i CEIP Màxim Alomar, a càrrec de RANA, i “Contes per a la Igualtat” al Col·legi Sant Antoni Abat.

 

La Ludoteca del Centre Flassaders acull els dissabtes 7, 14 i 21 de març l’activitat familiar “Contes per a la Igualtat”, organitzada per la regidoria d’Educació, Família, Majors i Immigració.

 

Es Baluard Museu d’Art Contemporani oferirà, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Palma, la taula rodona “Masculinitats Coronades” a les 19h.