Consell de Mallorca - Favicon

CA

Webs d'interès

Totes les notícies

El Consell i l’Ajuntament d’Artà fan passes per reactivar el projecte de Bellpuig

El Consell i l’Ajuntament d’Artà fan passes per reactivar el projecte de Bellpuig

(31/03/2016)

El vicepresident i conseller de Cultura, Patrimoni i Esports, Francesc Miralles, s’ha reunit amb representants del consistori artanenc, encapçalats pel batle Bartomeu Gili, per reafirmar el compromís del Consell amb la rehabilitació del monestir de Bellpuig i en l’oferta feta des del Departament de Cultura perquè sigui un projecte compartit amb l’Ajuntament d’Artà. En quinze dies, els equips tècnics de totes dues institucions començaran a definir quin ha de ser l’ús del monestir i quin paper ha de jugar en la promoció global dels recursos patrimonials i culturals de què disposa Artà.

A la reunió, celebrada al Centre Cultural la Misericòrdia, han assistit el vicepresident Francesc Miralles, la directora insular de Patrimoni, Kika Coll, el batle d’Artà, Bartomeu Gili, el primer tinent de batle de Ciutadania i Urbanisme del municipi, Manolo Galán, la segona tinent de batle de Medi Ambient i Patrimoni, Aina Maria Comas i la directora insular de Turisme i regidora de Cultura d'Artà, Maria Paula Ginard.

 

La trobada ha servit per reafirmar el compromís del Consell de garantir la inversió a Bellpuig amb fons propis –el pressupost d’aquest 2016 té previst 400.000 € per inversions- i també la intenció d’implicar l’Ajuntament d’Artà en la definició del pla d’usos que ha de tenir el monestir. El Departament de Cultura ha recopilat les diferents propostes d’actuació que hi ha hagut al voltant de Bellpuig, ha afirmat el vicepresident Miralles, “i a partir d’aquí anam a donar-nos l’oportunitat de revisar què volem fer, perquè segurament el plantejament del 2009 no té res a veure amb el que podem tenir ara. Amb Bellpuig, a més, tenim l’oportunitat d’implicar l’Ajuntament d’Artà amb la decisió final de quin ús s’ha de donar al monestir perquè aquest formi part d’un discurs global del municipi que contempli els diferents recursos i equipaments culturals, patrimonials i paisagístics que hi ha”.

 

Tota aquesta documentació recopilada serà compartida pels tècnics de Cultura i de Patrimoni del Consell amb els tècnics de l’Ajuntament d’Artà en una reunió prevista d’aquí quinze dies. I ells, afegeix Miralles, “són els que aniran concretant i aterrant en propostes que tècnicament encaixin amb l’objectiu de posar en valor el patrimoni d’Artà com un element també de promoció i diversificació turística. És vigent el projecte de Centre d'Interpretació de les esglésies del repoblament a Bellpuig? Creim que no. A Mallorca fa falta un discurs integrador a nivell cultural i patrimonial. Posant un exemple, no tots els jaciments arqueològics han d’explicar el mateix, hem d’aportar nous arguments per construir un relat més enriquidor. I això només ho podem fer des del Consell”.

 

Per al batle d’Artà, Bartomeu Gili, “Bellpuig no ha de ser un element estrany dins Artà, que és el que ha estat fins ara: una propietat del Consell, degradada, sense ús…Per tant, que Bellpuig s’integri dins la protecció i difusió del patrimoni del municipi és molt important. I que una institució com el Consell vengui i ens digui que farem feina junts no passa massa sovint. Normalment te diuen farem això, tant si t’agrada com si no. Aquest canvi de mentalitat és molt important”.

 

Aquesta cooperació institucional en la rehabilitació del monestir de Bellpuig està previst que se concreti a través d’un conveni de col·laboració entre el Consell i l’Ajuntament d’Artà, on es definirà el projecte, les actuacions previstes i la seva quantificació econòmica, així com es durà a terme la seva gestió.