Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

El Consell incrementa un 150% les places d’habitatges residencials per a víctimes de la violència masclista

El Consell incrementa un 150% les places d’habitatges residencials per a víctimes de la violència masclista

(10/01/2023)

El conseller de Juan i la directora insular Cursach han presentat el projecte Aurora, una xarxa de 30 pisos a diferents municipis de Mallorca per a més de 100 dones víctimes d’agressions masclistes

El conseller Javier de Juan i la directora insular d’Igualtat i Diversitat, Rosa Cursach han presentat aquest dimarts el Projecte Aurora. Una xarxa d’habitatges a diferents municipis de Mallorca per a víctimes de violències masclistes i de les seves filles i els seus fills mentre duri el procés d’atenció integral i que també inclou un pis d’acollida per a dones víctimes d’explotació sexual. El Consell ha tret a licitació la creació de 60 places residencials noves que se sumen a les 41 de les que ha disposat el Consell fins ara al casal Ariadna. Així, la institució disposarà de 101 places a pisos per atendre víctimes de violència masclista. El Projecte Aurora significa un increment del 150% de places, que suposa passar dels 8 habitatges actuals, a 30 pisos.

De Juan ha explicat que el Consell aposta per la creació d’un servei d’atenció integral a les víctimes de violència masclista, amb un circuit que pugui garantir la protecció i la recuperació d’aquestes dones durant les diferents etapes per les quals han de passar per a la seva recuperació. Un servei de primera acollida, per a continuació iniciar una etapa de recuperació que s’ha de dur a terme en habitatges d’acollida residencial, i en cas de ser necessari, en paral·lel a la segona fase o tot d’una sigui possible, un itinerari d’inserció laboral. Aquesta atenció integral inclou la creació de centres específics per a problemàtiques de salut que poden venir associades a la violència masclista.

“El Consell de Mallorca treballa per crear una societat més igualitària i fins que sigui una realitat, cal atendre de la millor forma possible les dones que han estat víctimes de la violència masclista. Hem comprovat que en general és més convenient per a una dona víctima de la violència masclista disposar d’un habitatge, un apartament unifamiliar, així la meitat dels 30 habitatges són unifamiliars” ha assenyalat de Juan.

El conseller ha explicat que amb el Projecte Aurora es millora l’atenció de forma més personalitzada i adaptada a les realitats de cada una de les dones i infants. També ha incidit en la reducció del risc de contacte amb el maltractador amb més ubicacions arreu de Mallorca.

El projecte Aurora dona compliment al compromís de la Llei d'igualtat de dones i homes. El servei d’acollida del projecte Aurora preveu una implementació progressiva, on amb les possibles modificacions es dóna compliment a la ràtio d’una plaça per cada 3.500 dones de més de 18 anys. 

“Es tracta d’un servei que dona una atenció integral i continuada en el temps amb les destinatàries, que exigeix una absoluta professionalitat i sensibilitat cap a un col·lectiu al qual l’administració no pot fallar, ja que ha de vetlar per la seguretat i protecció, acompanyant-les dones en el seu procés de recuperació. Totes les actuacions garantiran la confidencialitat i la seguretat de les dones”, ha assenyalat el conseller de Juan.

Les dades recollides sobre l’ocupació dels habitatges d’acollida de víctimes de violència de gènere del Consell durant l’any 2021 indiquen que en total hi hagut una ocupació màxima de 126 persones. Una xifra que en 2022 no es redueix.

La directora insular d’Igualtat i Diversitat ha assenyalat que "analitzant les ocupacions estimam que les necessitats habitacionals són de 90 places, amb el projecte Aurora arribam a les 101 places a les quals les dones disposaran d’atenció professional integral“. 

Cursach ha explicat que l’atenció integral implica, realitzar un seguiment social de les persones usuàries, desenvolupant plans de treball personalitzats per a cada situació; efectuar un acompanyament intensiu durant els primers dies, durant l’estada al recurs, fer activitats de lleure, oci; realitzar intervencions socials i intervencions terapèutiques, treball amb xarxa amb els recursos especialitzats i comunitaris, etc. 

La directora insular també ha remarcat que al projecte Aurora les dones disposaran d'un espai adequat per a l'allotjament amb totes les infraestructures i condicions necessàries, amb la cobertura de les necessitats d'higiene personal, roba i articles d'alimentació, farmàcia, etc. I també atenció d'equips professionals, que inclouen atenció jurídica per informació, assessorament, realització de tràmits, acompanyament a declaracions amb cossos policials i atenció psicològica.

Cursach ha incidit en la importància de la coordinació per reduir les duplicitats i garantir una major eficiència assistència. “Es durà a terme una coordinació amb professionals  d’organitzacions, administracions públiques, jutjats, cossos i forces de seguretat. També es derivaran a altres recursos, si és necessari fins i tot a recursos d’allotjament de fora de Mallorca, si la persona ha de ser-hi traslladada. “El més important és garantir la seva seguretat i que la dona estigui protegida”, ha dit.

Vídeos

rdp