Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

El Consell Insular de Mallorca posa les seves peticions damunt la taula.

El Consell Insular de Mallorca posa les seves peticions damunt la taula.

(04/08/2015)

Miquel Ensenyat s’ha reunit avui dematí amb la presidenta del Govern, Francina Armengol, en la primera presa de contacte entre les dues institucions.

Durant la trobada s’han abordat diversos temes, com el traspàs de competències i la millora del finançament.
Ensenyat ha acudit a la reunió amb la presidenta del Govern amb una llista de peticions per convertir el Consell en una institució útil i amb capacitat d’actuació autònoma. La major part d’aquestes demandes respon a les mesures i als acords de governabilitat pactats amb les forces d’esquerres que formen part de l’executiu insular.

En aquest àmbit, les peticions més rellevants són les de traspàs de les funcions i competències que l’Estatut d’autonomia atribueix als consells insulars en l’article 70 i que es concreten en diferents matèries. Algunes de les més importants són, d’una banda, l’ordenació i la promoció turística i, de l’altra, els drets socials, que inclouen les polítiques d’atenció a les persones i als col·lectius en situació de pobresa i exclusió social.

Ensenyat també ha reclamat més competències en transport terrestre, agricultura i joventut, així com la titularitat dels museus de l’àmbit territorial de Mallorca i les polítiques de gènere.
El president del Consell no només ha reclamat el traspàs de competències d’àmbits que fins ara eren competències del Govern, sinó que també ha exigit la recuperació de diverses funcions que, mitjançant lleis aprovades en la legislatura passada, com la Llei de capitalitat o la Llei del sòl, varen passar al govern insular.

Un altre dels punts que s’ha tractat ha estat la revisió del finançament dels consells, així com la recuperació de la bestreta que ara és de 125 milions d’euros.

El finançament autonòmic procedent de l’Estat ha de repercutir en el finançament de les corporacions insulars i s’ha de lluitar per recuperar els mil milions perduts en inversions estatutàries només durant la legislatura passada.
Per part seva, Francina Armengol ha destacat la bona entesa entre les dues institucions. «Com a expresidenta del Consell comprenc les demandes que em plantegen. Tenim la mateixa visió», ha explicat Armengol.
La presidenta proposa establir un calendari mitjançant una conferència de presidents formada per les diferents corporacions insulars juntament amb el Govern. En el cas del Consell de Mallorca, es treballaria també de manera individual, ja que no té algunes de les competències que tenen els altres consells.
Això neix de la necessitat de replantejar el finançament i els recursos econòmics de la institució. «Hem de retornar el Consell de Mallorca al seu lloc i dotar-lo amb les competències que s’estableixen en l’Estatut d'autonomia», ha explicat Ensenyat.
Francina Armengol ha subratllat que les deficiències en el finançament repercuteixen en diversos àmbits, el primer dels quals és en l’àmbit dels consells i el segon, en el dels ajuntaments. Per a la presidenta del Govern, aquest mal finançament per part de l’Estat no hauria d’influir en totes les competències, ja que algunes no estan lligades a un major finançament.