Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

El Consell ofereix als membres de la Comissió de Peticions del Parlament Europeu tota l’experiència de Mallorca en la lluita contra casos d’explotació sexual infantil com a guia d’actuació en situacions similars en altres territoris

El Consell ofereix als membres de la Comissió de Peticions del Parlament Europeu tota l’experiència de Mallorca en la lluita contra casos d’explotació sexual infantil com a guia d’actuació en situacions similars en altres territoris

(12/04/2022)

La presidenta del Consell, Catalina Cladera, els consellers de Presidència i de Drets Socials Javier de Juan i Sofia Alonso, respectivament, i el vicepresident de l’IMAS, Jaume Tortella, han detallat totes les actuacions dutes a terme durant la present legislatura i han aportat documentació que avala la creació i seguiment dels protocols d'actuació que han suposat la detenció de fins a 37 persones a l’illa en relació a casos d’ESCIA.

La presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera, els consellers executius Javier de Juan i Sofia Alonso, i el vicepresident de l’Institut Mallorquí d'Afers Socials (IMAS), Jaume Tortella, han participat aquest matí en la roda d’entrevistes concertades amb els eurodiputats que formen la missió que ha organitzat la Comissió de Peticions del Parlament Europeu, per parlar sobre els casos d’explotació sexual a menors tutelats.

En la seva intervenció, Cladera ha traslladat la «valentia i transparència» amb què la institució insular afronta la lluita contra l’explotació sexual infantil a Mallorca. Cladera ha remarcat que «Mallorca és terra pionera en la lluita contra l’explotació sexual d’infants i adolescents» i s’ha mostrat convençuda que «tota la feina i els avanços que hem fet els darrers dos anys poden servir de guia i exemple a Europa i a altres territoris».

«Hem fet moltes iniciatives marcades per experts, fem feina de manera coordinada amb totes les instàncies que treballen per garantir els drets i la integritat de les persones menors d’edat, denunciam tots els casos i col•laboram amb les institucions encarregades d’investigar-los, que són els Cossos i Forces de Seguretat i la Fiscalia, qui va arxivar una investigació pels casos detectats en constatar que no existia una trama organitzada».

«Ni els centres de l’IMAS han acollit cap cas d’explotació sexual ni el seu personal ha estat implicat. Els casos s’han produït fora dels centres i no només amb joves amb mesura de protecció, cosa que no resta un mínim d’energia a la nostra lluita diària per acabar amb aquest problema que tenim com a societat». En aquest sentit, ha afegit, «la col•laboració institucional és determinant per lluitar contra aquest fenomen. Per això, hem de concentrar esforços i treballar plegats per perseguir els vertaders culpables: els agressors».

A més de Cladera, els europarlamentaris també s’han entrevistat aquest matí amb el conseller de Presidència del Consell de Mallorca, Javier de Juan, i la consellera de Drets Socials i presidenta de l’IMAS, Sofia Alonso, així com amb el vicepresident de l’IMAS, Jaume Tortella.

Tots han coincidit que l’explotació sexual «és un fenomen multi-causal, que malauradament afecta a tota la societat i territoris i que no pot afrontar-se amb èxit si s’entén com un problema vinculat a un determinat context, en aquest cas, els centres residencials». Així ho va corroborar la Comissió d’Experts, posada en marxa des de l’IMAS per avaluar les actuacions dutes a terme per la institució en relació a l’explotació sexual infantil. El seu informe, ha explicat el conseller de Juan, «va marcar el full a partir del qual engegarem tota una sèrie de mesures, en moltes de les quals ja s’estava treballant abans, que han convertit Mallorca en un referent en la lluita contra l’explotació sexual i que són efectives com ha quedat demostrat amb les 37 detencions practicades els darrers anys».

«Això ha estat possible perquè hi ha comunicació directa, constant i coordinada amb Policia i Guàrdia Civil, s’han actualitzat i creat noves instruccions que ens han permès agilitzar els procés: notificar, comunicar i intervenir més ràpid i de manera consensuada», ha afegit Sofia Alonso.

Però, a més, entre les noves iniciatives «està la creació d’un centre especialitzat per atendre les víctimes i som el primer territori que ha implantat la figura del referent en victimització a tots els serveis d’acolliment residencial. Aquest és responsable de mantenir els centres com un entorn segur, i d’assessorar i formar a la resta de l’equip educatiu així com detectar i prevenir sobre casos de risc en coordinació directa amb l’IMAS», ha destacat Sofia Alonso.

Tant Alonso com de Juan, han insistit «que la integritat de les persones menors d’edat sempre ha estat la prioritat per l’IMAS i que la institució sempre ha fet feina per preservar la integritat de les víctimes».

Una idea que ha refermat el vicepresident primer, Jaume Tortella, que intervé en qualitat de president de la Comissió Política impulsada en el si del Consell Rector de l’IMAS per analitzar les decisions institucionals davant aquesta problemàtica a l’illa.

Un total de 21 persones, entre personal tècnic i polític, varen ser entrevistats en aquest espai, a on no varen voler participar ni el Partit Popular ni VOX. La Comissió Política va concloure que «és un problema complex pel qual no hi ha una única solució. No hi ha cap cas igual perquè no hi ha cap al•lot igual. Els i les joves no se reconeixen com a víctimes, fet que dificulta la feina».

Per això, «es va determinar la necessitat de fer feina de manera transversal i que cal sensibilitzar la societat que el problema de l’explotació sexual infantil no són les víctimes sinó els agressors. Hi ha explotació sexual infantil perquè hi ha agressors i des de les institucions hem de fer feina per restaurar el mal fet als infants i joves que han patit aquestes situacions, però sobretot hem de fer feina tots per perseguir els agressors, que són els causants».

Podeu consultar les intervencions de la presidenta i dels consellers fent clic aquí.