Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

El Consell posa en marxa una nova Campanya de Seguretat Viària per a conductors i ciclistes

El Consell posa en marxa una nova Campanya de Seguretat Viària per a conductors i ciclistes

(25/01/2016)

La campanya, coordinada per la Direcció Insular d’Esports, es dirigeix a escolars i públic adult amb el lema “Per norma, en carretera, segur”. Es distribuiran 20.000 díptics i 20.000 pòsters en quatre idiomes per divulgar normes de circulació per a conductors i bones pràctiques ciclistes, a més de dos vídeos informatius. D’altra banda, el Departament de Territori ha anunciat millores previstes per aquest 2016 en el reforç del ferm d’algunes vies, dotat amb uns 12 milions d’euros, i millores en la neteja de les vies per fer de les carreteres un espai més segur per als ciclistes.

La iniciativa sorgeix de la Comissió de Seguretat Viària del Ciclista, de la qual formen part els Departaments d’Esports i Territori del Consell, la Federació de Ciclisme de les Illes Balears, la Direcció General de Trànsit (DGT), el Sector de Trànsit de la Guàrdia Civil, la Federació d’Entitats Locals (FELIB), l’Institut de Seguretat Pública (ISPIB), la Federació Empresarial Hotelera de Mallorca (FEHM) i IB3. Institucions i entitats que fan feina per millorar les condicions de seguretat dels ciclistes a les carreteres de Mallorca.

 

La Campanya de Seguretat Viària, presentada avui, pretén divulgar normes de circulació per a conductors envers els ciclistes –recordar la distància de separació de 1,5m; disminuir velocitat quan s’apropen als ciclistes; considerar el grup de ciclistes com un vehicle únic a les rotondas i cruïlles…-, alhora que es fa incidència en un seguit de bones pràctiques entre els ciclistes –anar documentats; no utilitzar auriculars ni telèfon mòbil; fer-se veure en situacions de poca visibilitat; obligatorietat de dur casc; circular en fila de 2 com a màxim…-. “La divulgació va acompanyada d’una tasca de sensibilització”, afegeix el vicepresident i conseller de Cultura, Patrimoni i Esports, Francesc Miralles, “la necessitat de ser conscients que ciclistes i altres conductors comparteixen un mateix espai, necessiten conviure”.

 

Tota aquesta informació se difondrà a través de 20.000 díptics i 20.000 pòsters, en 4 idiomes (català, castellà, anglès i alemany) i de dos vídeos informatius. Material que s’adreça, d’una banda, al públic escolar –a través dels tallers que realitza l’ISPIB als centres escolars de Mallorca en col·laboració amb la Direcció Insular d’Esports- i també al públic adult –la informació es distribuirà a través d’Oficines d’Informació Turística, a través dels clubs i entitats vinculades a la Federació de Ciclisme i es farà arribar a hotels i touroperadors-.

 

Pel que fa al Departament de Territori i Infraestructures, ja està en marxa un nou model de carreteres que no només pensa en els vehicles sinó també en els vianants i els ciclistes. En aquest sentit, els nous projectes que s’han presentat, com la ronda d’Algaida i la carretera de Ses Salines-Colònia de Sant Jordi, inclouran una via per a ciclistes. “Tota la nostra illa és un gran circuit ciclista”, assenyala Mercedes Garrido, consellera de Territori i Infraestructures, “i la nostra prioritat com a departament és fomentar un ús sostenible de les carreteres i fer-les més segures”. Per això es realitzaran actuacions de reforç del ferm i al pressupost de 2016 es contemplen 12 milions d’euros per fer-hi feina. Algunes de les actuacions que està previst que es duguin a terme durant el 2016 són: el Camí de Conies, el Coll d’en Claret, la carretera s’Arracó-Sant Elm i un carril bici entre Son Ferriol i Son Llàtzer, entre d’altres.

 

Des de la Federació de Ciclisme de les Illes Balears, el seu vicepresident Xavier Bonnín, ha agraït “la tasca del Consell i de totes les institucions que participen d’aquesta Comissió perquè és viva, es veuen resultats en tot el que es proposa i això és d’agrair. Des del món del ciclisme sempre se feien moltes queixes i ara hem passat a fer suggeriments”.

 

A la trobada d’avui de la Comissió de Seguretat Viària del Ciclista, celebrada al Centre Cultural la Misericòrdia han assistit: el vicepresident i conseller de Cultura, Patrimoni i Esports, Francesc Miralles; la consellera de Territori i Infraestructures, Mercedes Garrido; la directora insular d’Esports, Margalida Portells; el director insular d’Infraestructures i Mobilitat, Iñaki Miranda; Miquel Vadell, director insular de Territori i Paisatge; Miquel Roca, cap de Servei d’Esport Base; Marc Gradaille, cap de servei d’activitats classificades del Consell; Xavier Bonnin, vicepresident primer de la Federació de Ciclisme de les Illes Balears; M. Cristina Gago, cap provincial de la Direcció General de Trànsit; Rafel Covas, tècnic de l’ISPIB; F. José Domingo González, comandant del Sector de Trànsit de la Guàrdia Civil; i Joana Maria Serra, en representación de la Federació Hotelera de Mallorca.