Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

El Consell de Mallorca premiarà els millors municipis en matèria de gestió de residus amb els guardons Mallorca Tanca el Cercle

El Consell de Mallorca premiarà els millors municipis en matèria de gestió de residus amb els guardons Mallorca Tanca el Cercle

(17/11/2022)

La consellera de Medi Ambient, Aurora Ribot, ha assegurat que «la feina dels ajuntaments de Mallorca en matèria de gestió de residus és cabdal si realment volem apostar per l’economia circular i donar-li la importància que té»

La vicepresidenta i consellera de Sostenibilitat i Medi Ambient, Aurora Ribot, i el director insular de Residus, Juan Carrasco, han presentat la primera edició dels premis Mallorca Tanca el Cercle que cerquen guardonar els municipis que fan una bona gestió dels residus i contribueixen a la conscienciació ambiental dels veïnats. El lliurament de premis als guardonats tindrà lloc el pròxim dimecres, 23 de novembre, al claustre de Sant Bonaventura a Llucmajor.

Amb aquests premis, el Departament de Sostenibilitat i Medi Ambient cerca fomentar la competició entre els consistoris per arribar als objectius de reciclatge marcats per l’agenda 2030: disminuir de manera substancial la generació de residus mitjançant polítiques de prevenció, reducció, reciclatge i reutilització.

L’economia circular és l’únic camí que pot recórrer la Mallorca del futur. La crisi climàtica global i la sobreexplotació dels recursos naturals, que de cada vegada són més escassos, ens han fet veure la necessitat d’actuar amb una lògica menys extractivista.Tot això ha fet que entenguem que no podem malbaratar cap recurs i els residus són, sense dubte, un recurs molt valuós.

Tots els municipis de Mallorca opten a ser guardonats en les categories següents:

•    Municipi que menys tones de rebuig ha generat.
•    Municipi que més fraccions reciclables ha recollit.
•    Municipi que més ha millorat la recollida respecte de l’any anterior (2020-2021).
•    Menció especial a la millor iniciativa en política de residus.

La consellera de Sostenibilitat i Medi Ambient, Aurora Ribot, recorda que «els premis Mallorca Tanca el Cercle volen servir de reconeixement i recordatori de la necessitat de posar més recursos i esforços per enfortir el paradigma de l’economia circular, incrementant l’eficiència en la utilització dels recursos i reduint la generació de residus. La feina dels ajuntaments de Mallorca en matèria de gestió de residus és cabdal si realment volem apostar per l’economia circular i donar-li la importància que té». «Aquesta perspectiva de circularitat no és només una bona opció per al futur de Mallorca. M’atrevesc a dir que, a mitjà termini, Mallorca serà circular o no serà», ha afegit Ribot.

Per la seva banda, el director insular de Residus, Juan Carrasco, ha explicat que «amb els els premis Mallorca Tanca el Cercle  volem encoratjar tothom a continuar treballant en aquest sentit. Si bé és cert que els nostres residus són un recurs i no un problema, hem de continuar conscienciant sobre la importància que el millor residu és el que no es produeix».

La primera edició d’aquests premis agafa el nom del projecte «Tanca el cercle», el pla estratègic per transformar la matèria orgànica de l’illa en compost, gràcies a la construcció de plantes de compostatge. Aquesta iniciativa, considerada d’interès general pel Consell de Mallorca i projecte estratègic de la comunitat autònoma, ha rebut el suport de denou entitats de Mallorca.

Valorat en prop de 200 milions d’euros, el projecte «Tanca el cercle» té relació directa amb diversos objectius de desenvolupament sostenible (ODS) i preveu la construcció de cinc plantes de compostatge ubicades a Llucmajor, Marratxí, Santa Margalida, Calvià i Felanitx.

S’ha escollit Llucmajor per a la gala de lliurament de la primera edició dels dels premis Mallorca Tanca el Cercle, perquè serà en aquest municipi on es construirà la primera planta de compostatge.

Llucmajor és un dels municipis on més residus orgànics es generen de tot Mallorca. És una de les zones on més recollida potencial d’aquesta matèria es preveu en els pròxims anys. Segons les dades del servei públic de tractament de residus, el municipi de Llucmajor va recollir l’any 2021 més de 1.400 tones de fracció orgànica.

Projecte «Tanca el cercle»

Per afrontar la contradicció que suposa el fet de disposar de grans quantitats de matèria orgànica que no s’usa per generar un compost que necessitam, el Consell de Mallorca presenta el projecte «Tanca el cercle». Aquest suposarà la construcció de cinc plantes de compostatge (Llucmajor, Santa Margalida, Marratxí, Calvià i Felanitx) per tractar tota matèria generada a l’illa. I s’hi podrà generar compost ecològic, que es comercialitzarà a preu públic; avui aquest preu és de 3 €/tona.

«Tanca el cercle» suposarà, per tant, una passa endavant en molts de sentits:

1) Farem més fort el sector primari mallorquí, augmentarem la resiliència i disminuirem la dependència de les importacions, gràcies al fet que s’oferirà compost a preu públic.

2) Es reduiran emissions associades a la importació de compost. Aproximadament 8.395,92 tones de CO₂ emeses a l’any.

3) S’abaratiran costos per als ajuntaments gràcies a la distribució territorial de les plantes, ja que actualment tota l’orgànica s’ha de dur fins a Son Reus i, per tant, es reduiran també les emissions associades a aquests trajectes.

4) Tancarem el cercle de la matèria orgànica a Mallorca; deixarem d’incinerar matèria orgànica i augmentarem la nostra sobirania alimentària.