Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

El Consell presenta el llibre ‘Construir Pobles Feministes, Manual per a un municipalisme feminista’

El Consell presenta el llibre ‘Construir Pobles Feministes, Manual per a un municipalisme feminista’

(21/03/2023)

La publicació recull les sessions impartides per diferents expertes al curs de l’Aula Varela al qual han assistit més de 125 regidors i regidores de Mallorca

El Consell de Mallorca ha presentat aquest dimarts el llibre ‘Construir Pobles Feministes, manual per a un municipalisme feminista’, que recull les sessions impartides per diferents expertes al curs de l’Aula Varela "Construint pobles feministes. Estratègies per repensar l'acció municipal', al qual han assistit més de 125 regidors i regidores de diversos municipis de Mallorca, tècnics de diverses àrees municipals, persones vinculades a la gestió pública local, membres d'entitats i particulars que estan interessades en el municipalisme feminista.

El Manual conté el contingut abordat en cada sessió de temes com l'urbanisme, la realitat de les persones migrants, la participació comunitària, la mobilitat i els pressupostos i que han impartit les autores del llibre Neus Tur, Meritxell Esquirol, Orokia Clara Traore Diaby i Fatou Kine Diagne Sy,  Marusia López, Bel Ortega, Maria Gómez, Xènia Chela-Álvarez i la coordinadora del llibre Catalina Gayà.

El conseller de Presidència, Javier de Juan els ha agraït la feina feta, tant als cursos de l’Aula Varela de la Direcció Insular d'Igualtat, com a la que ha donat com a resultat la publicació d’aquest llibre que segons de Juan és “una eina perfecta per construir la Mallorca feminista que volem”. De Juan ha assenyalat que les institucions locals han de ser les protagonistes de la transformació, cap a una societat més igualitària. “Són elles les que tenen la clau perquè la igualtat sigui real i efectiva”, ha dit.

Per la seva banda, la directora insular d’Igualtat, Rosa Cursach, ha assenyalat que el manual “és la resposta a una demanda, no sols de les persones que han assistit a les diferents edicions del curs sinó que també és una demanda de moltes persones que no hi han pogut assistir però que n'estaven interessades. Els diferents capítols d'aquest manual reflecteixen doncs aquestes matèries i tenen la pretensió de ser una eina per poder fer municipalisme feminista des de els nostres pobles”.

De Juan ha destacat la feina del Consell per donar suport als municipis per avançar en matèria d’igualtat, publicant aquest manual i al mateix temps impulsant que els municipis de Mallorca tenguin plans estratègics participatius d'igualtat (PEPI). La Mancomunitat del Pla integrada per 14 municipis ja té el primer en l'elaboració d'un pla estratègic participatiu d'igualtat. “La voluntat del Consell és que tots els municipis tenguin el seu PEPI”, ha assenyalat.

Al principi de la legislatura entre la planificació d'igualtat ja hi havia l’objectiu d’impulsar formació en feminisme als regidors, regidores i altres agents municipals, completant així l'oferta formativa dirigida a la ciutadania que des de Genèrica. L'any 2021 es va crear l'Aula Maria José Varela de Polítiques Públiques Feministes.

Enguany l’oferta de Genèrica, l’Escola de formació, cultural i social en igualtat de gènere del Consell, ofereix a tots els municipis de Mallorca 33 activitats, tallers, conferències, exposicions, espectacles amb diferent temàtiques: artteràpia, envelliment, autodefensa, sexualitat, prevenció de violència, bretxa digital, entre d’altres.