Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

El Consell referma el seu compromís amb el canvi de model d’intervenció a la Xarxa d’Inclusió Social

El Consell referma el seu compromís amb el canvi de model d’intervenció a la Xarxa d’Inclusió Social

(05/07/2022)

La presidenta Catalina Cladera ha visitat avui els serveis gestionats per l’IMAS ubicats a Ca l’Ardiaca

La presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera, juntament amb la consellera de Drets Socials i presidenta de l’Institut Mallorquí d’Afers Socials (IMAS), Sofia Alonso, la vicepresidenta segona de l’IMAS, Magdalena Gelabert, i el director insular d’Inclusió Social, Guillermo Montero, han visitat avui els serveis ubicats a Ca l’Ardiaca per estudiar la seva adaptabilitat al nou model d’atenció centrat en la persona que s’està implantant des de la institució insular.   

«Cal acabar amb l’estigmatització de les persones que pel motiu que sigui s’han quedat sense llar. La realitat ha canviat els darrers anys i hem d’adequar els nostres recursos a les necessitats concretes de cada persona per facilitar la seva inserció social i, si és possible, laboral», ha dit Catalina Cladera. La presidenta del Consell ha afegit que «visites com la d’avui ens permeten conèixer personalment el funcionament propi de cada servei i l’opinió dels professionals i usuaris, i això esdevé molt enriquidor a l’hora d’estudiar noves fórmules per implantar el nou model d’atenció personalitzat a la Xarxa».

En concret, Ca l’Ardiaca acull tres serveis de la Xarxa d’Inserció Social de l’IMAS: el  centre de Ca l’Ardiaca mateix, que disposa de 75 places de baixa exigència o atenció bàsica nocturna; sa Placeta, amb cabuda per a 40 persones sense llar amb conductes addictives; i Primera Acollida, també amb 40 places destinades a noves persones usuàries que s’han incorporat recentment a la Xarxa i a on es fa una primera valoració per assignar-les el recurs més adequat.

En total, la Xarxa d’Inserció Social de l’IMAS compta amb 465 places i durant l’any 2021 va atendre un total de 1.007 persones. A banda de Ca l’Ardiaca, Primera Acollida i sa Placeta, el Consell gestiona 170 places a Casa de Família, 25 a l’Alberg de Manacor i altres temporals a Son Ribes (18), es Molinar (15) i Ruberts (12). A més a més, ha consolidat 70 places que poden arribar a allotjar un centenar de persones als programes Housing First i Housing Led, les quals han suposat el gran canvi respecte del model residencial per a les persones sense llar perquè els ofereix una llar digna, estable i independent amb suport professional.

La consellera Sofia Alonso ha recordat que «comptam amb un equip de valoració que  deriva cada usuari al servei que millor s’adapta al seu perfil i necessitats reals. Es tracta d’optimitzar els recursos en benefici de la població més vulnerable i, per això, des de l’IMAS treballam en l’adaptació de la Xarxa d’Inserció Social a les noves situacions i per aconseguir facilitar una segona oportunitat al nombre més gros de persones possibles».

A més, l’IMAS disposa d’altres recursos per fomentar la inserció social de les persones que es troben en risc d’exclusió, com les 10 places del servei de reinserció social per a la població penitenciària i exreclusos o els cursos formatius per adquirir nous coneixements i estimular les habilitats socials, els quals realitzen els usuaris de la Xarxa i que tenen com a finalitat la incorporació al món laboral.

A part d’això, la institució insular ofereix una ajuda destinada a famílies en risc d’exclusió i vinculada al seguiment d’un itinerari per a la inserció sociolaboral d’alguns dels seus membres d’entre 135 i 607 euros. L’IMAS destinarà a aquest programa un total de 2.721.000 € els pròxims dos anys; 1.002.000 € enguany i 1.719.000 € el 2023, i es calcula que se’n podran beneficiar unes 500 famílies cada any. La quantitat a percebre dependrà del nombre d’integrants del grup de convivència i dels seus ingressos.