Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

El Consell se suma al condol per la mort del fotògraf Josep Planas i Montanyà

El Consell se suma al condol per la mort del fotògraf Josep Planas i Montanyà

(12/01/2016)

La institució destaca l’enorme vàlua del llegat de Planas i Montanyà com a fotògraf, empresari i col·leccionista. El seu arxiu representa un document històric cabdal d’una època clau a Mallorca, la del desenvolupament turístic dels anys 50, 60 i 70. És també el fotògraf de multitud d’imatges quotidianes, retratades de manera senzilla i austera.

Nascut a Cardona l’any 1924 i resident a Palma des de l’any 1945, quan el servei militar el dur a Mallorca, la vida de Josep Planas i Montanyà ve marcada per la seva passió per la fotografia, que va conrear des de ben jove. A Mallorca, Planas troba el lloc idoni per captar l’essència de multitud de racons de la nostra illa que viatjaran arreu del món convertits en postals. És el fotògraf de la Mallorca del boom turístic.

 

La seva càmera, però, no només deixa constància de tots aquells personatges famosos que descobrien Mallorca com a paradís de vacances, sinó que també ha estat el fotògraf de la vida quotidiana d’una terra immersa en un canvi profund. Planas documenta aquell dia a dia d’una manera senzilla i austera. La seva obra té, per tant, un inqüestionable valor documental per a una societat com la nostra, que ha viscut canvis vertiginosos durant la segona meitat del segle XX.

 

La seva passió per la fotografia va esdevenir negoci, com a emprenedor i propietari de les botigues de fotografia Casa Planas. El seu arxiu, format per milers de negatius de format diferent, documents i aparells de gran valor, és també resultat d’una incansable tasca com a col·leccionista.