Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

El Departament de Mobilitat i Infraestructures del Consell informa sobre els canvis en la circulació a la via Ma-1 a l’alçada de Peguera (Calvià) per l’inici de les obres de remodelació dels túnels a partir del dilluns 7 de març

El Departament de Mobilitat i Infraestructures del Consell informa sobre els canvis en la circulació a la via Ma-1 a l’alçada de Peguera (Calvià) per l’inici de les obres de remodelació dels túnels a partir del dilluns 7 de març

(03/03/2022)

El Departament de Mobilitat i Infraestructures del Consell de Mallorca anuncia el tancament del Túnel de Son Vic, a la via Ma-1, en els dos sentits a partir d’aquest dilluns 7 de març, durant un període inicial d’un mes. En aquest període, s'enderrocaran i sanejaran les zones inestables de la infraestructura i se substituiran les xapes metàl•liques ancorades sobre la volta amb l’objectiu d’evitar despreniments en el futur. Per poder dur a terme aquestes intervencions i mentre el túnel es mantingui tancat, s’habilitarà un pas alternatiu pel nucli de Peguera.

En un primer plantejament de les tasques prèvies del pla d'obra dels túnels de Peguera, es feia necessari el tancament total del de Son Vic durant tres mesos. No obstant això, s’ha pogut replanificar l’execució de les obres per reduir al màxim la restricció del trànsit pel túnel i ara, ampliant els equips de treball i l’horari a les nits, sempre que es pugui, el tancament es reduirà de tres mesos a un (del 7 de març al 7 d'abril).

Posteriorment, en la segona fase del pla d'obra inicial estava previst tancar de manera parcial un dels dos sentits de circulació durant sis mesos. La redefinició del pla, però permetrà reduir aquest temps d’actuacions a tres mesos. En aquest moment, s'obrirà un sentit del túnel de Son Vic, d’abril a juny, per als vehicles que vagin direcció Andratx. Ara bé, els que vagin en direcció Palma hauran de continuar passant pel nucli de Peguera.

El redisseny del pla d'obres també evitarà les obres els mesos d’estiu, juliol, agost i setembre, una vegada fetes les tasques essencials d'enderrocament, sanejament i condicionament estructural del túnel. Així, les intervencions es reprendran el mes de novembre, primordialment en horari nocturn.

S’ha tingut en compte, a més, evitar al màxim les molèsties a la gent de Peguera, per això el Departament de Mobilitat i Infraestructures ha convocat diverses reunions de coordinació amb els ajuntaments de Calvià i Andratx i les policies locals respectives, amb el Consorci de Transports de Mallorca i amb el teixit social i empresarial de Peguera , a fi d'aportar-los informació de primera mà i de manera permanent sobre el desenvolupament de les obres.

Quant al transport públic, es permetrà el pas pel bulevard als autobusos que hagin de deixar usuaris en les parades de la zona, a taxis i altres transports especials com ara proveïdors i a residents que no puguin accedir-hi per altres carrers.

Els túnels de sa Coma, de 160 metres, i de Son Vic, de 840 metres, es varen construir juntament amb la variant de Peguera a principi dels anys 90. Al cap de 30 anys i a causa del CO₂ dels vehicles, l'ambient marí i les filtracions d'aigua de la muntanya, han aparegut fissures, eflorescències i presència d'elements de gunita  alterats (formigó projectat a alta pressió a la volta). La gunita, de gruix variable entre 5 i 15 centímetres, és inestable i es pot desprendre i caure sobre els vehicles. És per això que es fa imprescindible aquesta actuació integral per criteris de seguretat i modernització de la infraestructura.

Els recorreguts alternatius durant les diferents parts de l’execució de les obres dels túnels seran els que es detallen a continuació:

DEL 7 MARÇ AL 7 D’ABRIL

  • Treballs tant en horari diürn com nocturn, sempre que sigui possible segons les actuacions d'obra.
  • Els vehicles en direcció a Andratx hauran de desviar-se per la sortida 23 de la Ma-1 per seguir pels carrers de Toni Munar Cerdà i Talaia fins a la rotonda de cala Fornells i, finalment, agafar l'antiga carretera Ma-1A en direcció Camp de Mar i Andratx.
  • Els vehicles en direcció a Palma hauran de desviar-se pels carrers de Noguer, Mimosa, Eucaliptus, Llum i, finalment, pel carrer de Toni Munar Cerdà fins a la rotonda de la ronda de circumval•lació on es podrà accedir a la Ma-1 per la sortida 23 o la sortida 22, en direcció a Palma.

MESOS D'ABRIL, MAIG I JUNY

  • Treballs tant en horari diürn com nocturn, sempre que sigui possible segons les actuacions d'obra.
  • Els vehicles en direcció a Andratx podran continuar pel túnel sense necessitat de desviar-se pel nucli de Peguera.
  • Els vehicles en direcció a Palma continuaran prenent la mateixa desviació explicada en l’apartat anterior.

MESOS DE JULIOL, AGOST, SETEMBRE I OCTUBRE

  • Les obres estaran aturades i per tant els vehicles podran circular pel túnel tant en direcció a Andratx com en direcció a Palma amb normalitat, sense necessitat de desviar-se pel nucli de Peguera.

MESOS DE NOVEMBRE, DESEMBRE, GENER I FEBRER

  • Les obres es realitzaran principalment en horari nocturn de 22 h a 6 h. En horari diürn es faran talls puntuals, permetent el pas dels vehicles en direcció a Palma pel túnel. Els vehicles en direcció a Andratx hauran de desviar-se per la sortida 23 de la Ma-1, pel carrer de Talaia.