Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

El Grup de Rescat de Muntanya, de camí d’assolir un rècord pel que fa a intervencions

El Grup de Rescat de Muntanya, de camí d’assolir un rècord pel que fa a intervencions

(17/08/2022)

Enguany, l’equip especialitzat dels Bombers de Mallorca ha realitzat 185 sortides.

El Grup de Rescat de Muntanya (GRM), l’equip especialitzat dels Bombers de Mallorca, ja ha realitzat 185 actuacions i rescats aquest any fins ara. Aquesta dada confirma la tendència a l’alça de les intervencions del grup. Si no tenim en compte l’any 2020 –en què les sortides van disminuir per mor de la pandèmia- les actuacions han augmentat any rere any. I el 2022, ara per ara, va de camí de convertir-se en un any de rècord.

En vuit anys, el Grup de Rescat de Muntanya ha duplicat el nombre de rescats. Ha passat d’una mitjana de cent actuacions anuals a superar amb escreix les 200 sortides. La primavera i la tardor són les estacions en les quals es duen a terme més rescats, ja que és l’època en què el bon temps propicia sortir d’excursió. Però l’activitat del grup especialitzat també ha crescut a la temporada estival.

Aquest estiu han proliferat situacions de deshidratació, cops de calor o esgotament físic que han requerit l’actuació dels Bombers de Mallorca. Durant els mesos de més calor és recomanable canviar els hàbits a l’hora de sortir a la muntanya o realitzar una activitat esportiva. S’han d’evitar les hores centrals del dia, s’ha de tenir molt en compte la hidratació i s’ha de dur protecció contra el sol i la calor. Fins i tot, és recomanable plantejar-se si val la pena sortir si és un dia de calor intens.

Per altra banda, també han augmentat els incidents a la costa. El Grup de Rescat de Muntanya ha hagut d’actuar per diferents accidents motivats per la imprudència de gent que salta des de les roques a la mar. És una activitat molt perillosa, ja que els banyistes desconeixen la profunditat que hi ha des d’on salten, i si la coneixen, mai no s’han de confiar, ja que el calat pot canviar. Per això els Bombers de Mallorca desaconsellen del tot aquesta activitat. També cal anar amb compte amb les llenegades o caigudes si caminam ran de mar.

A més, el grup especialitzat centra bona part dels seus esforços en la prevenció. És bàsic, per intentar reduir els incidents, actuar amb consciència en les rutes a la muntanya. Conèixer bé el paratge on anam, que sigui adequat a la capacitat física de cadascú, sortir ben equipat i estar informat de les condicions meteorològiques és essencial per evitar denous. També, és recomanable informar algú d’on anirem d’excursió.

El Grup de Rescat de Muntanya és un referent en els rescats de muntanya. És un dels grups especialitzats més ben preparat de l’Estat, i dels més actius per nombre d’incidents que atenen. L’equip està format per quaranta efectius, repartits entre el parc de Sóller ─on hi ha vuit caporals i setze bombers─ i el parc d’Inca ─amb setze bombers.