Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

El Mallorca World Folk Festival serà el proper festival folklòric europeu en el calendari de la FIDAF

El Mallorca World Folk Festival serà el proper festival folklòric europeu en el calendari de la FIDAF

(04/03/2019)

El Mallorca World Folk Festival serà el proper festival folklòric europeu en el calendari de la FIDAF (Federation of International Dance Festivals). Un esdeveniment internacional organitzat pel Consell de Mallorca que es durà a terme durant la primera setmana d’abril d’aquest any a l'illa.

El vicepresident segon i conseller de Participació Ciutadana i Presidència, Jesús Jurado destaca la importància que té aquest festival per tal de “fomentar la integració cultural fent de Mallorca un espai de trobada i localitzant l'illa en el mapa de l'animació sociocultural.”

 

Aquest reunirà a 15 agrupacions internacionals que treballen en la recuperació i divulgació de la música i els balls folklòrics dels seus països i que competiran entre elles per guanyar els premis i distincions atorgats per 6 jurats internacionals de reconegut prestigi. Un festival folklòric mundial amb presència dels 5 continents entre participants i jurats, i de gran reputació dins el món del folklore.

 

Participants. Procedència i nom de l'agrupació

Rio Grande do Soul, el Brasil: CTG Aldeia dos Anjos

Blagoevgrad, Bulgària: Ensemble Pirin

Meta, Colòmbia: Ballet Folclórico del Llano

Alexandria, Egipte: Elhorryia Folk Troupe

Larissa, Grècia: Lykion ton Ellinidon of Larissa

Amsterdam, Països Baixos: International Dance Ensemble Paloina

Nova Dheli, l'Índia: Sparsh Foundation Singrauli Samiti

Sicília, Itàlia: Akragas Folk Dance Group

Zagreb, Kosovo: National Ensemble of Songs and Dance Shota

Siauliai, Lituània: Folk Ensemble Saule

Gdansk, Polònia: Folk Song and Dance Ensemble Jantar

Viana do Castelo, Portugal: Grupo Etnográfico de Areosa

Arges, Romania: Folk Dance Group Dorul

Rússia: Folk Dancing Group Surprise

Büyükçekmece/Büyük Menderes, Turquia: Golden Bridge Folk Dances Ensemble Sport Club

 

El MWFF és, a més d’un certamen pels competidors, una trobada entre els grups de fora i els grups folklòrics de l'illa i una oportunitat per a les agrupacions de música i ball popular de Mallorca que vulguin entrar a formar part dels circuits internacionals. Durant la setmana del festival es duran a terme una sèrie d’actes i activitats que fomentin i promoguin els llaços entre les agrupacions de fora i les d’aquí, així com el contacte amb organitzadors d'altres festivals folklòrics internacionals de la mateixa FIDAF.

 

El festival compta amb la col·laboració de l'Ajuntamet de Palma com a ciutat i seu principal i dels ajuntaments de 6 municipis mallorquins (Felanitx, Inca, Llucmajor, Muro, Santanyí i Valldemossa) que acolliran actuacions conjuntes dels grups de fora i les seves agrupacions de música i ball d’arrel tradicional. Un dels dies més especials de la setmana serà la visita dels grups internacionals als pobles agermanats i durant la qual faran un recorregut pels llocs més emblemàtics així com un tast de la gastronomia i altres costums que els municipis i les seves agrupacions vulguin mostrar als seus convidats.

 

En total hi haurà 19 agrupacions, entre els 6 municipis agermanats, que participaran al festival:

Felanitx: Abeniara i S’Estol de Gerricó.

Inca: Cofre Antic, Revetlers des Puig d’Inca i Sa Revetla d’Inca.

Llucmajor: Aires des Pla Llucmajorer, Ben Ballat, Calabruix, Castanyetes en Festa, Dit i Fet i Xeremiers de sa Marina.

Muro: Revetla d’Algebelí.

Santanyí: Es Majoral, Es Revetlers, Escola Ball de Bot de Cala d’Or, Ordi Broix i Sa Mitja Lluna.

Valldemossa: Parado de Valldemossa i Escola de Música i Ball de Valldemossa.

 

Un dels objectius del Consell de Mallorca amb la Direcció insular de Promoció Sociocultural al capdavant de l'organització del MWFF, és fomentar la participació i la promoció del teixit associatiu i per aquesta raó s’ha donat cabuda a altres agrupacions de l'illa a través d'un procés de selecció obert. Aquestes agrupacions actuaran a Palma a les mostres als escenaris del passeig del Born, la plaça d'Espanya i la plaça Major, així com a les gales al Teatre Xesc Forteza i l'Auditòrium. Aquestes agrupacions que sumen 4 municipis més amb representació al festival, a més dels 6 agermanats, són:

Andratx: Aires d’Andratx.

Consell: Sa Sínia.

Marratxí: Es Raiguer.

Palma: Coques Bambes, Escola de Ball l’Assumpció, Escola de Música i Danses de Mallorca i S’Eixam Mallorquí.

 

En total seran 41 els grups que actuaran durant tota la setmana (15 internacionals i 26 mallorquins) sumant uns 700 artistes. Unes actuacions que estaran coordinades per l’Escola de Música i Danses de Mallorca, que porta la direcció artística del Mallorca World Folk Festival i ha estat l'encarregada de seleccionar els grups i jurats internacionals. Aquesta entitat amb més de 40 anys d'història, fou la impulsora del World Folk Dance Festival que es celebrava a Palma de forma bianual des del 1985 fins a la darrera edició, l’any 2011. A més a més té una llarga trajectòria participant en festivals internacionals i amb nombrosos premis. En el mes de setembre de 2018 l’EMID quedà en segon lloc en el Festival Folklòric de Cheonan a Corea del Sud.

 

Actuacions i activitats

Durant 4 dies els grups participants dinamitzaran la ciutat de Palma i part de l'illa amb diverses actuacions de música i ball d'arreu del món, on per descomptat també podrem gaudir de la nostra música i ball tradicionals (boleros, fandangos, jotes i mateixes):

 

2 abril

10.00-12.00 h. Cercavila des del passeig del Born a la plaça d’Espanya (passant per: plaça del Rosari, costa de St. Domingo, carrer de Jaume II, plaça Major i carrer de Sant Miquel)

15.00-18.00 h. Gala de competició al Teatre Xesc Forteza

16.00-18.00 h Actuacions a l’aire lliure al passeig del Born, la plaça Major i la plaça d’Espanya

20.30-23.00 h. Gala de competició al Teatre Xesc Forteza

 

3 d’abril

10.00-12.00 h. Actuacions a l’aire lliure al passeig del Born, la plaça Major i la plaça d’Espanya.

15.00-18.00 h. Gala de competició al Teatre Xesc Forteza

16.00-18.00 h Actuacions a l’aire lliure al passeig del Born, la plaça Major i la plaça d’Espanya

20.30-23.00 h. Gala de competició al Teatre Xesc Forteza

 

5 d'abril

18.00-20.30 h. Actuacions als pobles agermanats

 

6 d’abril

12.00-13.30 h. Ballada popular al passeig del Born

18.00-21.00 h. Gala final i entrega de premis a l’Auditòrium de Palma.

 

Una gala plena de sorpreses on gaudirem d’un tast de les danses dels països participants, així com d’un ball conjunt que els ballarins hauran creat per aquest dia i el lliurament de 6 premis assignats pel jurat i dotats econòmicament.

 

Totes aquestes actuacions seran gratuïtes i obertes al públic en general, en el cas dels espais amb aforament s'hauran de sol·licitar les entrades.

 

A més a més durant la setmana els grups participants duran a terme altres activitats com una excursió a la Serra de Tramuntana, visites guiades pels municipis agermanats, la ciutat de Palma i monuments com la Seu, el Castell de Bellver i el Palau del Consell i una vetllada de germanor a un lloc emblemàtic de Ciutat entre tots els grups participants.

 

Per dur a terme l'acollida i acompanyament dels grups convidats durant tota la setmana, s'està organitzant i formant tot un dispositiu format per una quarantena de voluntàries i voluntaris. Persones interessades en el folklore en general, membres de les mateixes agrupacions locals que hi participen, membres d'agrupacions folklòriques internacionals residents a l'illa i consolats, que ajudaran al Consell de Mallorca a acompanyar els convidats i fer d'aquest festival un referent de qualitat.

 

També s'ha signat un conveni de pràctiques amb l'Escola de Turisme Felipe Moreno adscrita a la UIB, per tal que una quinzena d'alumnes dels graus de protocol i turisme que ho desitgin puguin fer pràctiques durant el festival, participant d'aquelles activitats d'interès per la seva formació.

 

Per tal d'aportar tota la infraestructura i serveis necessaris per desenvolupar aquest gran projecte, el Consell de Mallorca, tragué a licitació pública la totalitat dels serveis segons la nova llei de contractació pública amb una gran importància de clàusules socials i mediambientals, on es presentaren diverses empreses. L'adjudicació fou per una empresa d'organització d'esdeveniments amb gran experiència en l'àmbit nacional.

 

Tota la informació del MWFF està a disposició al web del Consell de Mallorca/Ciutadania i serveis públics/Dinamització sociocultural/Mallorca World Folk Festival.

 

Premis:

Primer premi de 6.000 euros, segon premi de 3.000 euros i tercer premi de 2.000 euros; i també 3 premis especials a la millor música, millor vestuari i autenticitat de 1.000 euros cadascun.