Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

El pla de recuperació dels molins de Sant Jordi ja és una realitat.

El pla de recuperació dels molins de Sant Jordi ja és una realitat.

(30/10/2017)

Els propietaris poden demanar les ajudes fins dia 24 de novembre. Aquest pla és una de les propostes més ambicioses del Consell de Mallorca. Per dur-ho a terme la institució insular hi invertirà els propers anys recursos econòmics propis a més de les aportacions de L'impost de Turisme sostenible

El Consell de Mallorca ja ha materialitzat a través d’un ambiciós pla la seva intenció de recuperar un dels elements més característics de l’illa. Fins dia 24 de novembre els propietaris del molins de vent situats al Pla de Sant Jordi poden adherir-se al programa impulsat i finançat pel Consell per frenar el deteriorament d’aquests importants elements patrimonials. En paraules del president, Miquel Ensenyat, “es tracta d’un dels plans més ambiciosos; entre altres coses perquè és imprescindible frenar el deteriorament que la majoria dels molins sofreix”. D’aquesta manera, el compromís   es recuperar una part important del patrimoni industrial de l’illa, així com una de les imatges més característiques de Palma i també de Mallorca. De fet, només en aquesta zona  hi ha 1070 molins documentats, “la qual cosa fa que ens trobem davant el parc eòlic més gran d’Europa”.

A més, segons Ensenyat, “els molins són una de les primeres estampes  que els nostres visitants reben de Mallorca. No obstant això, no ho hem pensant amb els turistes, sinó sobretot amb les noves genracions  perquè tenguin la possibilitat de conèixer, valorar i estimar allò que els nostres padrins foren capaços de fer”. Encara que els molins de vent han perdut la seva utilitat per l'agricultura, són una part integrant del patrimoni cultural de Mallorca. Actualment queden al voltant uns 3.300 molins a l'illa

Precisament, l'objectiu de la convocatòria, que acabarà dia 24 de novembre,  és “promoure la restauració i posterior posada en valor dels molins de vent respectant-ne la tipologia originària i potenciant la utilització de les tècniques i els materials tradicionals”, ha senyalat la directora insular de Patrimoni, Kika Coll.  A trav és d’aquest departament, es canalitzaran les ajudes. En concret, “el Consell de Mallorca subvencionarà a les persones propietàries dels molins el 100 % de la restauració de la torre, el safareig i el mecanisme” ha assegurat Coll. Per contra, la propietat del molí l’haurà de mantenir i hi haurà de permetre les visites públiques i gratuïtes, prèvia sol·licitud.  Entre els anys 2017 i 2019 el Consell de Mallorca destinarà un total d’1.109.186,84 euros repartits en les anualitats següents: 2017, 109.186,84 €. 2018, 500.000 €. 2019, 500.000 € . El Govern aportarà 250.000 € a càrrec dels fons de l’Impost de turisme sostenible.

Paralel·lament, s’ha posat en marxa una campanya d’apadrinament per tal que empreses o particulars hi puguin participar. A més hi ha un marxa un Ppograma per restaurar el patrimoni historicoindustrial. En aquest cas, el Consell Insular de Mallorca es farà càrrec de redactar el projecte tècnic de restauració, així com de la mà d'obra per executar els projectes.  El programa contempla la estauració arquitectònica i de la maquinària d'una sèrie d'elements que formen part del patrimoni historicoindustrial (molins, sínies, tafones i cellers); i de la indústria extractiva (salineres).  Una segona modalitat inclou la restauració de màquines, carros i/o altres estris relacionats amb la indústria i/o l'agricultura. Una vegada restaurat, la persona o l'entitat propietària del bé ha de permetre que s'hi facin visites públiques i gratuïtes per un període de deu anys.