Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

El ple del Consell de Mallorca acorda iniciar el procés de compra de l’antiga central tèrmica d’Alcanada, a Alcúdia.

El ple del Consell de Mallorca acorda iniciar el procés de compra de l’antiga central tèrmica d’Alcanada, a Alcúdia.

(29/06/2022)

L’adquisició es fa per aplicació del dret de tempteig del Consell sobre una operació de venda de la central, segons dicta la Llei de patrimoni històric de les Illes Balears.

El ple del Consell de Mallorca ha aprovat l’inici de l’adquisició de les dues finques que inclouen l’antiga central tèrmica d’Alcanada, al terme municipal d’Alcúdia. El procés es fa en aplicació del dret de tempteig que li escau a la institució insular en aplicació de l’art. 32 de la llei 12/98 del patrimoni històric de les Illes Balears. L’acord ha estat amb el vot favorable de majoria del ple, a excepció de Vox que ha votat en contra i també amb el suport dels informes tècnics de patrimoni que han avalat l’operació en considerar el conjunt de la tèrmica d’Alcanada com a un exemple únic d’indústria local vinculada a tot un seguit de polítiques socials, amb la construcció d’habitatges per als seus treballadors, i representa una fita important en el desenvolupament industrial de l’illa.

La Comissió Insular de Patrimoni ja va incoar expedient de declaració de Bé d’interès Cultural, amb categoria de Conjunt Històric, a favor dels elements que conformen el conjunt de la central i la colònia industrial, i amb categoria de Monument en favor de l’edifici de la central tèrmica. Precisament aquest expedient de declaració de BIC és el que faculta al Consell, segons la llei, a poder exercitar ara el dret de tempteig sobre una operació de venda dels terrenys que havia activat la propietària històrica dels mateixos, Endesa Medios y Sistemas SLU.

«Serà un plaer i un orgull pel Consell de Mallorca apoder impulsar un projecte d’aquestes característiques» ha expressat la presidenta Cladera. «Feim una passa valenta que esdevé històrica per Alcúdia i per Mallorca perquè garanteix que el patrimoni quedi en mans públiques, per als mallorquins i mallorquines i ofereix l’oportunitat d’aprofitar fons Next Generation per un projecte de transició verda i descarbonització».

Per la seva banda, el batle d’Alcúdia, Domingo Bonnin ha assenyalat que «s’han alegrat molt» per aquesta decisió del Consell i ha remarcat que per al seu municipi «és importantíssim aquesta adquisició per part del Consell, perquè el fet que siguin administracions públiques les que estan implicades en el projecte facilitarà que es dugui endavant el projecte en el qual fa fos anys que fa feina».

El conseller de Presidència, Javier de Juan ha assegurat que «és una oportunitat històrica per aprofitar els Fons Europeus». De Juan afirma que aquest projecte «surt d’una situació de bloqueig i permet conservar el patrimoni històric i garantir el seu futur. També pot ser un exemple de com un espai degradat es transforma en un espai on es du a terme la transició que ens interessa».

A més, cal destacar que la zona d’Alcúdia ha entrat dins les zones afectades pel Conveni de Transició Justa que impulsa el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic dins del marc del Pla d’Acció Urgent, amb una previsió de 7 milions d’euros que es destinaran a la rehabilitació ambiental, la conservació de la natura, la biodiversitat i els ecosistemes, la promoció del patrimoni històric, cultural i industrial i el foment del turisme sostenible, que preveu expressament la descontaminació de l’antiga central d’Alcanada.  

El municipi d’Alcúdia amb aquest projecte farà una passa important dins del camí de la diversificació de l’economia cap a nous models basats en l’agenda 2030 i la sostenibilitat i en la descarbonització del mar, la regeneració mediambiental i la creació de noves oportunitats per a les generacions futures.

La primera de les dues finques sobre les que el Consell exerceix el dret de tempteig és la 5301, amb una extensió de 51.000 metre quadrats, que conté l’edificació que fins al 1984 va funcionar com a central tèrmica. La segona finca, amb el número de registre 6054, és un terreny rústic d’una extensió de 8.300 metres quadrats .