Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

El Ple del Consell declara Festa d'Interès Cultural el ball dels cossiers de Montuïri

El Ple del Consell declara Festa d'Interès Cultural el ball dels cossiers de Montuïri

(26/07/2018)

També ha donat llum verda a la declaració com a Bé d'Interès Cultural (BIC) de la Fàbrica Nova de Sóller amb categoria de monument. Totes dues votacions han aconseguit la unanimitat de la cambra.

El Ple del Consell de Mallorca, de manera unànime, ha declarat el ball dels cossiers de Montuïri Festa d'Interès Cultural (FIC). D'aquesta manera, els cossiers de Montuïri se sumen a altres festes considerades d'interès cultural com són Sant Antoni de Sa Pobla, el Firó de Sóller, Sant Joan Pelós i els cavallets de Felanitx, els cossiers de Manacor i d'Alaró, i el Sermó de l'Enganalla de Llucmajor.

 

"Hem d'agrair que els cossiers de Montuïri se vulguin unir a aquestes declaracions de festes d'interès cultural", ha explicat el vicepresident primer i conseller de Cultura, Patrimoni i Esports, Francesc Miralles, "aquesta declaració serà positiva per als cossiers però també enriquirà totes les festes que ja formen part d'aquesta catalogació. Avui el que feim és reconèixer el ball dels cossiers de Montuïri com a part de la identitat i de la tradició de tot el poble de Mallorca".

 

Ha estat durant una sessió plenària a la qual ha assistit el batle de Montuïri, Joan Verger i Joan Antoni Ramonell, president del PP de Montuïri.

 

L'informe del Consell de Cultura Popular 

 

El ball dels Cossiers de Montuïri és un conjunt de danses populars que du a terme un grup de dansaires format per sis cossiers i una dama, als quals s’afegeix la figura del dimoni i una colla de músics que toquen xeremies, flabiol i tamborí.

 

El seu origen és desconegut però els estudiosos el relacionen amb antics rituals oferts a divinitats agràries per aconseguir la fecunditat de la terra i per agrair les collites obtingudes. Les danses dels cossiers de Montuïri -sumen onze balls, alguns recuperats els darrers anys- es manifesten tres dies l’any, amb un recorregut semblant pels carrers del poble: el 15 d’agost, festa de l’Assumpció, i els dies 23 i 24 d’agost per la festivitat de Sant Bartomeu.

 

“El fet que el ball dels Cossiers de Montuïri s’hagi mantingut ininterrompudament de manera inalterada en el seu espai, en el seu temps i amb els elements que li són propis li atorga un alt valor identitari”, sosté l’informe del Consell Assessor de Cultura Popular i Tradicional de Mallorca. Els elements que en formen part –moviments de ball, música, vestimenta...- “són reconeguts i compartits com a part integrant i representativa del seu patrimoni cultural”. Una festa que “és transmesa i recreada des de la infància i que la comunitat la preserva i viu com una experiència sensorial única, que remet al seu passat com a poble però també al seu present i al seu futur”.

 

Trets que defineixen el patrimoni cultural immaterial, segons la UNESCO i que cal salvaguardar per potenciar l’estudi, la documentació i el registre, afavorint les condicions perquè la festa es mantengui viva. Aquest és l’objectiu que persegueix la declaració de Festa d’Interès Cultural.

 

La Fàbrica Nova de Sóller, BIC amb categoria de monument

 

Durant la mateixa sessió, el Ple del Consell de Mallorca ha aprovat també per unanimitat la declaració com a Bé d’Interès Cultural (BIC) de la Fàbrica Nova de Sóller amb categoria de monument.

 

Es tracta d’un dels pocs testimonis que resten de la importància de la indústria tèxtil a Sóller i és l’única fàbrica de teixits de Mallorca que conserva tots els seus components arquitectònics i gran part de la seva maquinària. És per això que forma part del catàleg dels 100 elementos del patrimonio industrial de España, elaborat pel Comité Internacional para la Conservación del Patrimonio Industrial.

 

La Fàbrica Nova va arribar a tenir fins a 44 telers i una seixantena de treballadors, cap al 1925. La producció se centrava a teixir camises, calçons i roba de cuina, una activitat que es va suspendre l’any 1970 quan la fàbrica va tancar.

 

El fet que s’hagi conservat in situ gran part de la maquinària original –motor de gas de pobre, caldera, teler de garrot, teler d’espasa, teler doble, màquina d’omplir canons, talladora de mostres, caixoneres de mostres de teles...- atorga al conjunt un valor patrimonial més singular ja que permet una comprensió i lectura més integradora de tot el conjunt fabril. Aquesta maquinària es considera que ha de quedar vinculada a la Fàbrica Nova i, per tant, forma un conjunt indivisible amb el conjunt edificat, i es beneficia també de la declaració de BIC.

 

La declaració com a Bé d’Interès Cultural inclou mesures de protecció del propi bé i del seu entorn per garantir-ne una bona conservació. S’han de conservar íntegrament les parts de l’element originari que han perdurat, tant pel que fa a l’estructura com a materials, tècniques constructives, acabats, tancaments, etc. I pel que fa als béns mobles vinculats a la declaració hauran de ser objecte d’obres de manteniment, conservació i de restauració.