Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

El president Ensenyat i el vicepresident Miralles acudeixen als actes del tricentenari que es celebren avui a Barcelona

El president Ensenyat i el vicepresident Miralles acudeixen als actes del tricentenari que es celebren avui a Barcelona

(27/08/2015)

El president Ensenyat i el vicepresident Miralles assistiran avui als diferents actes de commemoració del Tricentenari a Barcelona. La ciutat comtal ja en va commemorar l’any passat la caiguda després de la guerra de Successió, però enguany tindran lloc una sèrie d’actes en els quals s’hi explicarà el paper de les Illes i, especialment, la caiguda de Mallorca que es produí un any després, el 1715.

 
L’associació Indrets del Record va convidar Ensenyat i Miralles a dinar. Entre els convidats hi va haver personalitats diverses de Mallorca, com l’historiador i president d’ERC a les Illes, Guillem Morro, i el membre de l’executiva de l’Obra Cultural Balear, Antoni Bennàssar. Durant l’àgape es feren diversos discursos i el diputat d’ERC en el parlament Oriol Amorós i l’exconseller de Cultura de les Illes Balears Damià Pons també hi assistiren.

Els actes varen continuar amb una ofrena floral en el Fossar de les Moreres, lloc on foren enterrats la major part dels caiguts l’any 1714, que eren d’origen insular, sobretot mallorquins i eivissencs. El tinent de batle de Barcelona, Jaume Asens, també va participar en aquest l’acte, on es va poder gaudir d’un acompanyament musical i d’un tenor que va interpretar l’himne de Mallorca. El president i el vicepresident també varen recórrer l’espai de la capella ardent per als caiguts, que avui en dia acull una exposició que inclou una col·lecció de rèpliques en miniatura dels exèrcits catalans i diferents panells explicatius del setge a la ciutat de Barcelona.

Després de l’ofrena floral els representants polítics es varen desplaçar al Born Centre Cultural  per veure l’exposició «1715. La fi del Regne enmig del mar?»; el conseller de Cultura de la Generalitat, Ferran Mascarell, hi va assistir. Els polítics varen destacar la necessitat de dur a terme aquest tipus de celebracions i la sintonia existent entre Catalunya i les Illes Balears. El comissari de l’exposició, Bartomeu Mestre «Balutxo», va fer una explicació dels diferents panells i de les problemàtiques lligades a la guerra de Successió a les Illes.

«La guerra de Successió és un exemple clar dels atacs a la nostra cultura. En aquella lluita el poble de Mallorca va tenir un paper cabdal, pobrament reconegut encara que suficientment documentat», explicà Miquel Ensenyat en el seu parlament.