Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

El programa d’estades temporals a centres residencials de gent gran de l’IMAS recupera la normalitat després de la COVID-19 i rep 139 sol·licituds de gener a setembre de 2022

El programa d’estades temporals a centres residencials de gent gran de l’IMAS recupera la normalitat després de la COVID-19 i rep 139 sol·licituds de gener a setembre de 2022

(08/09/2022)

El nombre de places destinat a aquest servei social especialitzat creix un 35% per a donar una cobertura òptima a les necessitats de les persones majors.

Les xifres de demandes d’estades temporals a les diferents residències de gent gran, dependents de l’Institut Mallorquí d’Afers Socials, es recuperen a mesura que s’eliminen les restriccions provocades per la COVID-19. Només enguany, de gener a setembre, s’han gestionat un total de 139 sol·licituds, 73 de les quals han estat acceptades. Els motius són diferents i han d’estar justificats: el 67,35% per vacances, el 30,61% per raons de salut, ja siguin de la persona dependent com de la que s’encarrega d’atendre-la, i el 2,04% per obres o reformes en el domicili de residència.

Si feim una ullada a les dades d’abans del coronavirus, durant tot l’any 2019, el nombre de peticions va arribar a 238, 103 de les quals varen ser acceptades.

El Programa d’Estades Temporals a Centres Residencials de l’Institut Mallorquí d’Afers Socials, desenvolupat dins el model actual d’atenció personalitzada i centrada en la persona, vetlla pel benestar de les persones majors de l’illa i, a la vegada, dona facilitats a cuidadors, cuidadores i familiars que tenen cura d’una persona major en el seu domicili perquè puguin gaudir d’un temps per a ells mateixos en cas de necessitar descans, recuperar-se d’alguna malaltia, haver de sortir del domicili per obres d’adaptació o gaudir de les vacances.

«Un dels nostres principis a l’IMAS és donar a cada persona el que necessita, en el moment que ho necessita, i el Programa d’Estades Temporals respon a això. Oferim una alternativa a casa seva en un moment de necessitat. S’estudia cada cas en particular perquè la nostra prioritat és atendre un dels sectors més vulnerables, el de la gent gran», ha explicat avui la presidenta de l’IMAS, Sofia Alonso, a la primera sessió plenària del Consell de Mallorca després de l’estiu.

 Ara com ara, el nombre de places reservades a aquest servei social especialitzat és de 27, repartides en diferents residències de l’illa com ara la Bonanova, amb 17 places; la Llar d’Ancians, amb 3; 5 més a la Bartomeu Quetgles de Felanitx i 2 a sa Pobla, a la residència Huialfàs. Va ser amb la reforma de la novena planta de la residència la Bonanova quan es va ampliar aquest recurs en un 35%, amb l’objectiu de millorar l’atenció a les persones majors, tal com ha explicat Sofia Alonso, «amb habitacions individuals, que permeten un major grau d’intimitat, i amb estàncies més confortables per a l’usuari i per als seus familiars».

El temps d’estada varia segons cada cas, però s’han fixat uns màxims que arriben fins als tres mesos per motius de convalescència o reformes a la llar, i d’un mes, que es pot repartir en dues quinzenes diferents, en el cas de les vacances. 

Per a poder accedir a aquest servei públic, que ofereix una estada amb règim d’allotjament, manutenció i atenció integral per un temps definit, s’ha d’omplir un document de sol·licitud, que es pot trobar a la seu electrònica de l’IMAS o a hospitals públics i centres de salut de l’illa, i presentar-la a qualsevol registre general de l’administració pública amb la documentació requerida.

El programa va dirigit a persones residents a Mallorca, majors de 65 anys, o de 55 si tenen un grau de dependència o discapacitat del 65 % o més, amb necessitats d’atenció temporal.