Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

El programa tecnològic Smart Island Mallorca dota el Parc Natural de sa Dragonera d’una eina intel·ligent de comptatge del flux de visitants basada en big data.

El programa tecnològic Smart Island Mallorca dota el Parc Natural de sa Dragonera d’una eina intel·ligent de comptatge del flux de visitants basada en big data.

(19/03/2021)

El programa Smart Island Mallorca és una iniciativa del Consell de Mallorca que compta amb el suport del pla de modernització digital RED.ES i dels fons europeus FEDER, i en aquesta iniciativa en particular també aplega a l’Autoritat Portuària, a través de Ports de Balears.

El Parc Natural de Sa Dragonera ja disposa d’un sistema telemàtic que permet el comptatge  de visitants i la transmissió de les dades obtingudes al centre de processament. El mètode de captura de dades a l’illa es fa a través de tres dispositius, col·locats als fars de Tramuntana i de Llebeig, i a l’embarcador de sa Dragonera.

A partir de les captures obtingudes es podran saber les dades d’ocupació de cada punt, els desplaçaments dins de l’illa i una tendència de l’ús del Parc Natural, a través de gràfics i estadístiques. La iniciativa te el suport i la col·laboració de Ports de Balears, i incrementa la xarxa de sensors de comptatge ja instal·lats a 11 fars de Mallorca, també inclosos dins l’estratègia Smart Island Mallorca del Consell.

Els tres sensors de captació de sa Dragonera estan instal·lats a l’exterior i la seva alimentació es fa a través de plaques solars, essent completament autònoms. El flux de dades que es genera es recull en el centre de processament del Consell de Mallorca i servirà per conèixer en temps real l’aforament de persones que romanen a l’illa, i altres dades que ajudaran a la millora de la gestió d’aquest espai natural que gestiona el Consell de Mallorca a través del Departament de Sostenibilitat i Medi Ambient.

El programari dels captadors proporciona dades d’afluència o de possibles intrusos en temps real,  tot i que no es fa captació d’imatges de vídeo, en compliment de la normativa vigent en matèria de protecció de dades.

La tecnologia a través de sensors de captació d’ocupació és una de les línies de feina de l’Smart Island Mallorca, i s’estan instal·lant a diferents indrets de gran afluència, com punts nodals de la xarxa viària o instal·lacions culturals d’interès.  

El programa Smart Island Mallorca és una iniciativa del Consell de Mallorca que promou l’entitat pública empresarial RED.ES i que també compta amb el suport del fons europeu FEDER, que proposa la implantació de tecnologies basades en l’anàlisi de grans flux de dades per aconseguir la millora de la informació de la ciutadania i de l’eficiència en el procés de presa de decisions en base al processament i sistematització de dades reals.