Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

El projecte de recuperació de l’Estany dels Ponts i Maristany rep 2,2M€ de fons europeus amb l’ajuda del Consell 

El projecte de recuperació de l’Estany dels Ponts i Maristany rep 2,2M€ de fons europeus amb l’ajuda del Consell 

(11/08/2022)

Ha estat un dels seleccionats pel Ministeri de Transició Ecològica i Repte Demogràfic per rebre finançament del Next Generation d’entre 230 projectes que aspiraven als ajuts.

La presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera, juntament amb el secretari d’estat de Medi Ambient, Hugo Morán, i el batle d’Alcúdia, Domingo Bonnín, ha visitat l’espai on es desenvoluparà la recuperació i renaturalització de les zones humides de l’Estany dels Ponts i Maristany, un projecte que ha aconseguit finançament dels fons europeus Next Generation.

RestaurAlcudia és un projecte municipal impulsat per l’Ajuntament d’Alcúdia que, gràcies al suport integral del Consell de Mallorca a través de l’Oficina de Fons Europeus que ha tramitat i gestionat l’accés als ajuts, ha aconseguit 2,2 milions d’euros dels 75 milions que el Ministeri per a la Transició Ecològica i Repte Demogràfic destina a la convocatòria de subvencions per al foment d’actuacions dirigides a la restauració d’ecosistemes fluvials i reducció del risc d’inundació en entorns urbans, en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència. En total, s’han presentat a la convocatòria 230 propostes d’arreu de l’Estat i el d’Alcúdia ha estat un dels seleccionats.

«És un projecte pioner que serà un exemple a seguir en altres espais similars a la resta del país i que s’ha pogut dur a terme amb l’oportunitat que suposen els fons europeus Next Generation. Des del Consell hem tengut molt clar que havíem d’aprofitar aquesta oportunitat i ajudar els municipis a què hi poguessin tenir accés» ha expressat la presidenta Cladera. «És un bon dia per Alcúdia i per Mallorca perquè es recupera un espai degradat i se suma a un altre projecte gestionat pel Consell, com és el canal esportiu de regates a l’Estany dels Ponts, una zona que tendrà una inversió de més de 6 milions d’euros de fons europeus per recuperar-la a nivell ambiental i esportiu» ha conclòs. 

El secretari d'estat de Medi Ambient ha destacat el caràcter col•laboratiu del projecte entre la societat civil, l'àmbit acadèmic i l'administració com un mèrit addicional a la iniciativa pròpia, que respon a més a l'objectiu del Ministeri de Transició Ecològica i el Repte Demogràfic: «rescatar els valors naturals d’espais degradats amb solucions basades en la naturalesa que ajudin, a més, a gestionar millor els riscos d’inundació», ha assenyalat Hugo Morán.

Per la seva banda, el batle de l’Ajuntament d’Alcúdia, Domingo Bonnín, ha volgut agrair la visita del secretari d’estat de Medi Ambient a l’Estany dels Ponts «on l’Ajuntament d’Alcúdia, juntament amb WWF i la UIB, esteim posant en marxa un projecte de recuperació. És una zona bastant degradada i la volem posar en valor per explotar totes les possibilitats que té».

Les zones humides urbanes de Maristany i Estany dels Ponts tenen un altíssim potencial ecològic i social, però des de fa anys es troben en un procés de degradació, ja que durant les darreres dècades s'han fragmentat, s’hi han acumulat residus i s’ha perdut capacitat de retenció hídrica provocant inundacions al port i platja d'Alcúdia.

El projecte permetrà posar en marxa accions per millorar l’estat de les zones humides i recuperar ecosistemes d’un espai d’un alt valor mediambiental i social; reduir el risc d’inundacions i adaptació al canvi climàtic i posar en valor uns espais naturals en degradació per a la ciutadania, al mateix temps que es fomenta l’activitat econòmica derivada del turisme ornitològic i de natura al municipi.

Entre les accions previstes hi ha la creació de noves zones inundables, la revegetació i renaturalització de les voreres del llac, la retirada de vegetació exòtica i invasora, la retirada de residus, l’eliminació de barreres, l’ampliació dels canals de drenatge i accions específiques per afavorir la flora i la fauna terrestre.

El projecte, que té un pressupost total de 3.179.041€, és coordinat per l’Ajuntament d’Alcúdia, compta amb la participació de l’entitat WWF i la Universitat de les Illes Balears, i ha estat tramitat i gestionat per l’Oficina de Fons Europeus del Consell de Mallorca. A la visita han estat presents, a més del batle, membres de la corporació municipal i la responsable del projecte per part de WWF, Carlota Viada.