Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

El servei terapèutic per a infants i famílies de l’IMAS renova els espais i reforça la plantilla de professionals per millorar el suport psicològic i emocional

El servei terapèutic per a infants i famílies de l’IMAS renova els espais i reforça la plantilla de professionals per millorar el suport psicològic i emocional

(08/02/2022)

Augmenta en un 40% el número d’especialistes amb l’adhesió de la UVASI i s’incorpora una sala polivalent i un parc infantil per a teràpies amb famílies.

L’Institut Mallorquí d’Afers Socials (IMAS) aposta per reforçar la Secció Terapèutica d'Infància i Família (STIF) ampliant l'equip de professionals especialitzats i actualitzant els seus espais amb l'objectiu d'optimitzar les teràpies i els programes destinats a infants i famílies amb necessitats de suport psicològic per motius de maltractament, abús, violència o qualsevol altre tipus de negligència.

La seva plantilla augmenta en un 40% i ja són vint-i-cinc les persones que fan feina a aquest servei que ofereix intervenció terapèutica a famílies amb expedient obert a l’IMAS. En concret, s’amplia a dos el número de psicomotricistes, s’incrementa fins arribar als 13 l’equip de psicoterapeutes i s’incorpora una persona més al departament administratiu, que compta ja amb tres persones. A més, amb l’adhesió, al juny passat, de la Unitat de Valoració d'Abús Sexual Infantil (UVASI), la plantilla de psicòlegs es reforça amb sis persones més.

La presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera, juntament amb la consellera de Drets Socials i presidenta de l'IMAS, Sofia Alonso, ha recorregut avui les dependències del servei i s'ha interessat pels projectes que es desenvolupen. La directora insular d’Infància i Família, Mari Ángeles Fernández, les ha acompanyat durant la visita.

«Reforçam aquest servei amb noves i millors instal•lacions i incorporam més professionals dedicats a ajudar de manera integral els infants i joves que han passat per situacions traumàtiques" ha expressat la presidenta Cladera. "Es tracta de posar tots els recursos disponibles a revertir les seqüeles que les diverses situacions de desprotecció han deixat en els infants i també treballar amb les famílies", ha dit.

Les instal•lacions de la seu central del STIF, que té també delegacions a Manacor i Inca, compten amb sis sales de psicoteràpia, tres de teràpia específica d'abusos i una sala equipada per a psicomotricitat de més de 60 m2 de superfície a les quals s’ha incorporat recentment una sala polivalent per a grups i reunions, a on es duen a terme supervisions clíniques d’equip, formacions o teràpies de grup, entre d’altres usos. El servei es complementa amb un recent inaugurat parc infantil completament adaptat on es duen a terme les teràpies familiars amb els infants amb menor edat.

«El nou parc infantil ens permet treure les teràpies a l’exterior», explica Sofia Alonso, «aquest entorn els ajuda a millorar, perquè de vegades atendre a infants que han patit situacions traumàtiques entre les quatre parets d’una sala és complicat». 

Així mateix, la presidenta de l’IMAS ha afegit que «des del STIF es treballa de manera integral aplicant teràpies individualitzades en funció de les necessitats de cadascun, per això hem reforçat els equips. Ara donam una cobertura completa i així podem adaptar-nos millor als seus horaris i al seu dia a dia».

Un total de 412 infants i 271 famílies varen ser ateses en els diferents programes terapèutics durant el 2021. Ara mateix, la xifra d’usuaris, tots ells menors de18 anys i amb expedients de protecció oberts, és de 328, 177 dels quals es troben en situació d'acolliment residencial, 65 en acolliment familiar i 86 en situació de risc. Altres 29 assisteixen a sessions de psicomotricitat.

Actualment, aquesta secció terapèutica fa feina en tres programes dissenyats per donar resposta a les necessitats concretes i específiques dels usuaris. Un primer, especialitzat en el tractament del trauma psíquic de l’infant o jove produït per situacions de desatenció, maltractament, negligència, abús i/o d'abandonament. Un segon, d’intervenció familiar sobre els trastorns de l'afecció i de millora de les competències parentals, per tal d'afavorir el manteniment o la reinserció de la persona menor d'edat amb la família.

I un tercer, d'intervenció psicomotriu que intervé mitjançant tècniques especialitzades amb persones menors d'edat que presenten psicotraumatismes a conseqüència dels maltractaments soferts. Aquestes estan orientades al reconeixement de l'expressió del cos, gests, moviments i paraules amb la mirada, escolta del discurs corporal dels sentits, percepcions i emocions espontànies per retrobar-se amb el sentir i el viure.

Vídeos

visita presidenta