Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

El Teatre Principal estrena “El balcó”, de Jean Genet, amb direcció de Rafel Duran

El Teatre Principal estrena “El balcó”, de Jean Genet, amb direcció de Rafel Duran

(22/03/2016)

Un dels grans textos de Jean Genet, i de la literatura dramàtica del segle XX, El balcó, es podrà veure al Teatre Principal de Palma, del 25 de març al 3 d’abril en un muntatge dirigit per Rafel Duran.

Aquesta obra, una producció pròpia del Teatre Principal de Palma, compta amb la interpretació de Sergio Baos, Maria Bauçà, Catalina Inés Florit, Xavier Frau, Rodo Gener, Lluqui Herrero, Aina Jagla, Santi Pons, Maria Rosselló, Miquel Àngel Torrens i Xim Vidal. A més, cal destacar la feina de Rafel Lladó en l’escenografia; la de Jaume Manresa (antic integrant del grup Antònia Font) com a responsable de la banda sonora; la d’Antònia Fuster en el vestuari; la de Maria Domènech en la il·luminació; i la de Joan Miquel Artigues, com a regidor, assistent a la direcció, productor i “veu en off” durant la funció.

 

Durant la presentació de l’espectacle, Rafel M. Creus, director insular de Cultura i director gerent del Teatre Principal, ha explicat que “l’estiu passat rebérem diverses propostes per fer teatre a la Sala Gran, d’acord amb els criteris dels tècnics de la casa optàrem per El balcó, una de les obres importants del segle XX. Personalment, és una aposta que m’agrada perquè hi ha 11 actors damunt l’escenari i un nombrós cos tècnic format en gran part per gent d’aquí”.

 

El balcó narra la història d’un prostíbul al qual hi acudeixen les forces vives de la ciutat (el general, el jutge, el bisbe...) per fer realitat els seus somnis, al mateix temps que s’escampa una revolució per tot el país.

 

Al llarg de tota l’obra, es juga amb ficció i la realitat, fins al punt d’arribar a no saber si el que viuen els protagonistes en el prostíbul és la realitat i la ficció és la revolució al carrer, i al revès.

 

De fet, ha explicat Rafel Duran, el mateix Jean Genet “va demanar que es mantingués aquesta ambigüitat fins al final de l’obra i això hem intentat fer”.

 

Duran veu en El balcó una “obra molt general, amb moltes capes de lectura i molts de fronts obert, és tot un seguit de metàfores. Però també és una metàfora descarnada sobre l’escenificació del poder”. I en aquest context, el poder pren carta de naturalesa en un bordell, “però en un prostíbul on més que casa de serveis sexuals és una casa d’il·lusions”. El balcó és, conclou Duran, “un xoc frontal entre realitat i ficció”.

 

Aquesta obra s’estrenarà el divendres 25 de març a les 20 hores, a la Sala Gran del Teatre Principal i també s’hi representaran funcions el dissabte 26 (18 hores), el diumenge 27 (18 hores), dijous 31 (20 hores), divendres 1 d’abril (20 hores), dissabte 2 d’abril (18 hores) i diumenge 3 d’abril (18 hores).

 

El director gerent del Teatre Principal, Rafel Creus, ha anunciat també que el dia 27 de març, Dia Mundial del Teatre, abans de la funció es farà la lectura del Missatge Internacional, que enguany ha estat redactat pel director teatral rus Anatoli Vassiliev. Les encarregades de llegir el missatge seran les actrius Apol·lònia Serra, que recentment va representar al Teatre Principal Salomé, els set vels, d’Oscar Wilde, i Núria Fiol, estudiant de quart curs de l’Escola Superior d’Art Dramàtic de les Illes Balears.