El Teatre Principal presenta una nova programació oberta a tots els públics
(12/09/2019)
- Departament de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística / Comunicació i Premsa
La històrica sala de Ciutat oferta 54 espectacles fins al gener de 2020
El Teatre Principal de Palma ha presentat avui matí la nova programació fins al proper gener de 2020, una programació que inclou 54 espectacles corresponents a gèneres tan diversos com música, lírica, teatre, nous llenguatges, circ, cinema i espectacles familiars.
La presentació de la nova temporada ha comptat amb la presència de la presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera, la vicepresidenta primera i consellera de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística, Bel Busquets, i el director del Teatre Principal, que han estat acompanyats per molts dels artistes mallorquins que participen en la programació durant el proper quadrimestre.
La presidenta del Consell ha elogiat la feina feta pel nou director, Josep R. Cerdà, que “ha fet una programació molt més àmplia i diversa” sobre la programació que havia deixat preparada l’anterior direcció. Cladera ha insistit en la necessitat de “fer arribar la cultura a tothom” i ha celebrat el nou hashtag #ElPrincipaldetothom que precisament vol incidir en aquesta direcció.
Bel Busquets s’ha expressat en uns termes semblants i ha indicat algunes de les mesures que ha adoptat la nova direcció del Teatre Principal en aquest sentit. Per exemple, s’han simplificat i augmentat els descomptes i abonaments, especialment els adreçats a la gent jove “per facilitar l’accés del públic a la cultura” i s’han programat alguns espectacles especialment pensats per a públic jove com Playoff de LaJoven o el concert de Manel.
Per la seva part, Josep R. Cerdà ha anat desvelant els 54 espectacles que formen part d’aquesta programació, des de setembre de 2019 fins al gener de 2020. En l’apartat teatral, destaquen muntatges com Lehman Trilogy de Peris-Mencheta, 1 i 2 de novembre; Casa de Nines 20 anys després, d’Ibsen i amb Ramon Madaula i Emma Vilarasau, el 22 de novembre; Una gossa en un descampat, el 29 de novembre; Jauría, de Miguel del Arco, sobre el cas de “La Manada” el 14 de desembre; Romancero gitano, amb Núria Espert els dies 3 i 4 de gener, entre moltes altres propostes.
En música, destaquen el concert de Sílvia Pérez-Cruz i Marco Mezquida els dies 20 i 21 de setembre, que ja ha exhaurit les entrades; el crooner Jay-Jay Johanson el 25 de setembre; el concert d’Andrea Motis dins del festival de Jazz d’Alternatilla el 21 de novembre; o el concert de presentació del nou disc de Manel Per la bona gent, que tindrà lloc el 13 de desembre.
Dins dels espectacles per a públic familiar, cal parlar de On és quan ja no hi és? una coproducció de Tolo Ferrà amb el Teatre Principal el 12 i 13 d’octubre; els espectacles per a bebès Blink Fash Duncan el 10 de novembre i El jardí de les ments despertes el 23 i 24 de novembre; El viaje de Ulises el 23 de novembre; o el concert de Dàmaris Gelabert el 8 de desembre.
Dins del món de la dansa, la temporada l’obrirà Happy Island, un espectacle de La Ribot amb la companyia Dançando com la diferença el 26 de setembre, un espectacle vinculat a les Jornades sobre la Inclusió Social a les Arts Escèniques; el rompedor My Neighbor Sky el 17 de novembre; o l’impactant Likes de Núria Guiu el 28 de novembre.
El circ també tendrà presència aquesta temporada al Principal amb Sinergia (dins Fira B!), la Gala del 25 aniversari de Sonrisa Médica (9 de novembre) i inTarsi (8 de novembre).
Malgrat la temporada operística es desplegarà al llarg de la primavera de 2020, aquesta programació contempla dos espectacles lírics Irene i la terra adormida (3 de novembre) i l’òpera El diluvi de Noè, de Britten (5 i 6 de desembre), una coproducció del Teatre Principal amb l’Orquestra Simfònica de les Illes Balears.
La Sala Petita seguirà sent el cau del teatre més arriscat i d’avantguarda amb propostes de nous llenguatges com Els bràquets d’Afrodita, l’acne d’Atena i la miopia d’Hera de la companyia As Marias el 30 de novembre el dia 1 de desembre; Luciérnagas, de Cecilia Molano el 24 i 25 de gener; i Plantes, pols i vent, de Miquel Àngel Raió el 30 de gener.
El cinema hi serà present el 23 d’octubre amb la gala inaugural de l’Evolution Film Festival i el 27 de novembre amb el I Premi Mallorca de Cinema.
Cerdà ha explicat també alguns dels que seran els punts forts del Teatre Principal durant els propers anys com el reforçament del programa educatiu, una línia de feina que passa per potenciar els cors del Teatre Principal i establir ponts de comunicació permanent entre aquesta institució i el sector educatiu, a més d’altres mesures.
Una fita important serà la II edició de les Jornades sobre la Inclusió Social a les Arts Escèniques, que tindrà lloc els dies 27 i 28 de setembre, una cita per reivindicar la diferència com a riquesa cultural i visibilitzar aquells projectes que treballin per la inclusió social a partir de la creació artística comunitària. El plat fort d’aquestes jornades serà l’esmentat espectacle Happy Island de la creadora catalana La Ribot i la companyia portuguesa de Madeira Bailando com a Diferença, una companyia de dansa integrada per ballarins amb discapacitat i d’altres sense.