Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

El Teatre Principal tanca la 35ª Temporada d’Òpera amb Il trovatore, de Giuseppe Verdi

El Teatre Principal tanca la 35ª Temporada d’Òpera amb Il trovatore, de Giuseppe Verdi

(20/05/2021)

S’estrenarà el dimecres 26 de maig i posarà el punt final a la 35a Temporada d’Òpera del Teatre Principal amb tres funcions: 26, 28 i 30 de maig

Amb la direcció escènica i escenografia de Marta Eguilior i la direcció musical de Matteo Beltrami, Il trovatore, en una producció escènica del Teatro Villamarta de Jerez, és una òpera interpretada per Àngel Òdena, Sae-Kyung Rim, Nino Surguladze, Angelo Villari, Manuel Fuentes, Marga Cloquell i Joan Gabriel Riera, en els papers principals. A més, compta amb el disseny de vestuari de Jesús Ruiz, la il·luminació i les videoprojeccions de Daniel Bernués i la coreografia d’Inma Sáenz.
El Cor del Teatre Principal i l’Orquestra Simfònica de les Illes Balears completen tot l’equip artístic que fa possible aquest muntatge líric.
Aquesta òpera ha estat presentada per Bel Busquets, vicepresidenta del Consell de Mallorca i consellera de Cultura, Patrimoni i Política lingüística, que ha estat acompanyada per Josep R. Cerdà, director del Teatre Principal; Pere Malondra, gerent de l’OSIB, els dos directors artístics i la resta de l’equip artístic d’Il trovatore.
Busquets ha destacat l’enorme esforç realitzat pel Teatre Principal que ha pogut dur a terme una temporada d’òpera en plena pandèmia i que ha pogut pujar a escena dos (La flauta màgica i Il trovatore) dels tres grans títols prevists (L’elisir d’amore que s’havia de representar el febrer ha estat ajornat per a la propera temporada). Busquets ha agraït també la col·laboració de l’Orquestra Simfònica de les Illes Balears.
Josep R. Cerdà ha recordat que Il trovatore va ser la primera òpera representada que interpretà el Cor del Teatre Principal, el 1986, just quan es compleixen 35 anys d’aquella estrena i que des de llavors és un dels títols que més s’han escenificat a la històrica sala de Ciutat. Cerdà s’ha referit també a la forta presència femenina en aquesta temporada: les dues òperes representades han anat a càrrec de directores d’escena (Jorinde Keesmat a Flauta Màgica i Marta Eguilior a Il trovatore).
La directora d’escena, Marta Eguilior, ha explicat la complexitat del muntatge de Trovatore, amb molts de canvis d’escena i amb una trama francament enrevessada. Per solucionar-ho «he volgut contar-ho com si contàs un conte, en aquest cas un conte gòtic».
El director musical Matteo Beltrami, tot un expert en Verdi, ha coincidit en les dificultats d’interpretar aquesta òpera. La mateixa complexitat en la trama es reflexa en la partitura i ha recordat que per dur a bon port Il trovatore «sempre es diu que es necessiten cinc grans veus», una condició del tot superada en aquesta producció.
Il trovatore, a més de la música Giuseppe Verdi, compta amb el “libreto” de Salvatore Cammarano, que s’havia basat en el drama El trovador, d’Antonio García Gutiérrez. El cert és que Cammarano va morir abans d’acabar el “libreto” i això va permetre a Verdi fer nombrosos canvis que va encarregar a un jove llibretista Leone Emanuele Bardare.
Aquesta òpera, amb una trama tan novelesca com enrevessada, està ambienta a començaments del segle XV en una Corona d’Aragó en pugna per diversos pretendents després de la mort sense descendència de Martí l’Humà.
Il trovatore s’estrenarà el dimecres 26 de maig a les 19 hores. I també tendrà funcions el divendres 28 (19 hores) i el diumenge 30 de maig a les 18 hores; aquesta funció també podrà ser seguida en streaming.
D’aquesta manera es posa punt final a la 35a Temporada del Teatre Principal, que es va estrenar l’octubre de 2020 amb La flauta màgica. Havia de seguir el febrer amb L’elisir d’amore, que es va haver de suspendre per la pandèmia i s’ha ajornat a la 36ª Temporada d’Òpera. L’abril poguérem gaudir del Requiem de Mozart i de Cabaret Weill i, finalment, la temporada es tancarà amb aquesta muntatge d’Il trovatore.

Pots seguir la presentació completa d’Il trovatore a http://bit.ly/rdpTrovatore