Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Els municipis mallorquins duran a terme projectes de sostenibilitat i eficiència urbana per un valor de 39,5 milions d’euros

Els municipis mallorquins duran a terme projectes de sostenibilitat i eficiència urbana per un valor de 39,5 milions d’euros

(05/03/2021)

El Consell ha adjudicat 21,2 milions provinents d’un fons comú amb el Govern balear per reactivar l’activitat econòmica municipal i per crear ocupació 

La presidenta Catalina Cladera i el conseller de Promoció Econòmica i Desenvolupament Local, Jaume Alzamora, han explicat en roda de premsa que la institució ha aprovat, en un Consell Executiu extraordinari, l’adjudicació de 21.201.392,45 euros als ajuntaments de Mallorca perquè puguin dur a terme 162 projectes municipals de sostenibilitat i eficiència urbana fins al 2023. Els ha acompanyat el director general del Govern d'Habitatge i Arquitectura, Eduard Robsy. 

És un pla d’inversió municipal en coordinació i amb cofinançament de tres nivells d’administració, ja que aquesta partida ha estat aportada al 50 % entre el Govern balear i el Consell Insular, i els ajuntaments, per la seva banda, han d’aportar un mínim del 33% del pressupost final dels projectes, per la qual cosa les actuacions aprovades avui tenen un valor total de 39.523.964,26 euros. Per tant, l’aportació dels ajuntaments és de 14.861.331,36 euros.  

Aquesta convocatòria deriva del conveni que el Consell va subscriure el setembre passat amb el Govern balear, amb l’objectiu de fomentar la reactivació econòmica.

Les actuacions que es duran a terme amb aquesta aportació econòmica compleixen, almenys, un d’aquests objectius: la millora de l’eficiència energètica en espais i edificis públics, dels espais urbans o de la xarxa baixa del cicle de l’aigua, així com la reducció de fuites i el foment de l’accessibilitat i de la mobilitat urbana sostenible. 

Segons la presidenta Cladera, «és una de les convocatòries d'inversió que hem fet amb més agilitat i rapidesa, i mobilitza quasi 40 milions d'euros en inversions lligades als eixos de l'Agenda 2030, pensat en el benestar dels residents dels municipis de Mallorca però també en termes d'eficiència energètica, ús eficient de l'aigua i mobilitat sostenible».  

«En total tenim més de 60 milions d'euros d'inversió adjudicats als municipis de Mallorca gràcies a la col·laboració institucional», ha dit Cladera, «una mostra que les administracions publiques hem mobilitzat recursos per a la reactivació i recuperació com mai».

El conseller Jaume Alzamora ha volgut destacar que «en alguns casos estam davant de projectes d’un milió d’euros (Marratxí, Llucmajor, Manacor, Felanitx…).  De fet, el 40 % dels municipis tendran una inversió de mig milió d’euros o més». Amb aquesta inversió, ha dit, es demostra «l’esforç que feim totes les administracions perquè hi hagi activitat econòmica en els nostres municipis en els pròxims mesos i l’esforç dels ajuntaments per fer aportacions econòmiques per a la reactivació i la millora dels pobles».


162 projectes de millora dels serveis municipals

Segons la convocatòria per aquestes ajudes, cada ajuntament podia presentar fins a 8 projectes, però alguns han optat per fer una sola actuació de gran envergadura (com és el cas d’Andratx, Artà, Bunyola, Campos, Consell, Inca, Palma o Santa Margalida). En total, es desenvoluparan 162 projectes, més altres actuacions de redacció i direcció tècnica dels projectes, que es poden dur a terme fins al 31 de març de 2023.

La quantia subvencionada per a cada ajuntament venia determinada per una quantitat fixa de 180.000 €, més una quantitat variant segons els nuclis de població i el nombre d’habitants del municipi.

Per agilitar els tràmits i accelerar-ne el pagament s’han primat les declaracions responsables. Així mateix, el Consell abonarà el 50 % de la subvenció mitjançant una bestreta, amb la qual cosa els consistoris disposaran d’una part de la quantia econòmica per avançat.

Podeu consultar els projectes aquí