Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Els Premis Mallorca 2016 viatgen a Barcelona

Els Premis Mallorca 2016 viatgen a Barcelona

(15/09/2017)

La llibreria Documenta ha acollit aquesta setmana la presentació de les obres guanyadores dels Premis Mallorca 2016 de creació literària, que continuen amb la seva campanya de promoció des de la seva edició el passat mes d'abril. Els autors, Eva Baltasar i Albert Fargas, han estat acompanyats pel director insular de Cultura, Rafel M. Creus i per l'editora Maria Muntaner.

Són el resultat de la recuperació dels Premis Mallorca de creació literària impulsada pel Departament de Cultura, Patrimoni i Esports del Consell de Mallorca l'any 2016, després de quatre anys sense convocar-se. "Una de les primeres fites que ens vàrem marcar quan vàrem arribar", ha explicat el director insular de Cultura, Rafel M. Creus aquest dijous a Barcelona. Un compromís per promocionar la creació literària en llengua catalana que es va fer efectiu fa un any amb l'entrega dels Premis Mallorca 2016 en les modalitats de Narrativa i Poesia a Albert Fargas per l'obra "La primera vegada" i a Eva Baltasar pel poemari "Invertida". 

 

Creus ha recordat que "no es tractava només de que fossin uns dels premis més ben dotats de la literatura catalana sinó d'invertir una part dels recursos en la promoció de l'escriptor i l'obra guanyadora". Els Premis Mallorca 2016 varen arribar a mans dels lectors pocs dies abans del Dia del Llibre d'aquest 2017, varen ser presents a la XXXV edició de la Fira del Llibre al passeig del Born de Palma i varen viatjar als municipis de Sant Pol i Cardedeu a mitjans del passat mes de juliol. Amb aquesta darrera presentació les obres i els autors guardonats han tornat a tenir presència a Barcelona, coincidint amb la Setmana del Llibre en Català. 

 

Per a l'editora Maria Muntaner "se tracta no només de reconstruir sinó de mirar més enllà perquè aquests premis pervisquin i no tornar-nos a trobar amb la situació que un canvi polític facin que tombin cap a un costat o cap a un altre. Estam contents de participar en aquesta represa dels Premis Mallorca". 

 

Onze poemes llargs són els que conformen "Invertida", l'obra d'Eva Baltasar, Premi Mallorca 2016 de Poesia, que aborda tres temes vertebrals: l'amor, una mirada íntima a mode d'autoretrat i el paisatge mediterrani. Mentre que la novel·la "La primera vegada" d'Albert Fargas, Premi Mallorca 2016 de Narrativa, es presenta com una obra de ficció construïda a partir de records de l'època de la transició que, en paraules del seu autor, "permet lectures molt diferents, fins i tot en to irònic i satíric". És aquest to el que va emfatitzar la traductora i escriptora, Núria Busquet, encarregada durant l'acte de recitar i llegir fragments de les dues obres guanyadores.