Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Ensenyat ha visitat avui el museu i la finca on es troben els jaciments de Son Fornés

Ensenyat ha visitat avui el museu i la finca on es troben els jaciments de Son Fornés

(29/10/2015)

El president del Consell ha visitat avui la finca on es troben el jaciment de Son Fornés i el museu arqueològic, dos espais situats al municipi de Montuïri i que són considerats una cimera del període talaiòtic. El batle de Montuïri, Joan Verger, ha demanat al president més col•laboració per part de la institució insular.

El president del Consell de Mallorca, Miquel Ensenyat, ha acudit avui al municipi de Montuïri, on ha visitat dues peces claus per al coneixement del període talaiòtic de l’illa: la finca de son fornés -on es troba el jaciment arqueològic- i el museu homònim. Han acompanyat a Ensenyat el vicepresident de la institució insular, Jesús Jurado, i la directora insular de patrimoni del Consell, Kika Coll.

 

La visita ha començat en el museu, on el president ha pogut conèixer de primera mà les instal·lacions del centre, que estan pensades per oferir un tipus de visita didàctica i que compta amb nombroses peces ceràmiques i estris diversos. Destaca la reproducció de la vida dins d'un habitatge de l’època talaiòtica. Son Fornés va estar ocupat durant període talaiòtic i posteriorment. “Es tracta d’un dels jaciments que s’allarguen més en el temps, ja que durant 1.500 anys te una ocupació continuada”, ha explicat l'arqueòloga del centre. El museu està dividit en diferents etapes per contar la història de la comunitat que es va establir en la zona. Aquests apartats són; la societat dels talaiots, 900-550, bous i guerres. Un món de desigualtats, 550-250, en l'òrbita dels grans estats, 250-100 d.C, i ja per últim del nord d’Africà al mar Negre, segles V-VI, quan es va despoblar definitivament l'assentament.

 

La segona parada de la comitiva del consell, acompanyats pel batle de la localitat, ha sigut la finca de Son Fornés, on es troba el jaciment arqueològic. La finca, de grans dimensions, en l’actualitat es troba en mal estat, i per això Verger hi ha demanat “un esforç a les institucions, ja que què aquest espai és el lloc idoni pel museu de Son Fornés”. El projecte per aquest espai contempla la creació d’un laboratori amb biblioteca i un arxiu, junt amb un espai per a tallers i camps de treball.

 

Per la seva banda, el president i la directora insular han coincidit en el fet que es tracta d’un treball important. "Prèviament hem de realitzar una fotografia fixa de les necessitats i veure les mancances que tenen per establir col·laboracions amb el consell", han explicat els gestors de la institució insular.