Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Es crea a Palma un Espai de Relació Institucional per a la millora de la convivència i la cohesió social

Es crea a Palma un Espai de Relació Institucional per a la millora de la convivència i la cohesió social

(06/09/2017)

Aquest acord suposa el reconeixement de la coordinació comunitària i el treball conjunt com a eina d’intervenció social eficient i eficaç, que interconnecta els recursos tècnics i professionals, la ciutadania i les seves organitzacions socials i institucions

L’Ajuntament de Palma, l'IMAS, la Fundació Bancària “la Caixa”, CaixaBank a les Illes Balears, i l’Associació GREC han presentat avui matí a Cort el nou Espai de Relació Institucional de Santa Catalina i el Jonquet. Durant aquest primera reunió s’han abordat dues propostes per a orientar la feina comunitària a Santa Catalina i Es Jonquet: l’aïllament de les persones grans i la violència de gènere als instituts.

 

L’acord d’avui s’emmarca en el Projecte d’intervenció comunitària intercultural (Projecte ICI) que impulsa l’Obra Social “la Caixa”, juntament amb l’Associació GREC i l’Ajuntament de Palma, i crea espais de trobada dels veïns dels barris de Santa Catalina i el Jonquet per a fomentar la cohesió social i el diàleg intercultural.

 

En el Projecte ICI participen, ara com ara, més de 30 professionals d’entitats socials, administracions, així com els veïns i veïnes dels barris. Tots participen en un procés de diagnòstic compartit per a organitzar la programació de la temporada, que consta de múltiples activitats i trobades comunitàries.

 

L’any 2014 es va signar el primer acord que impulsava el Projecte ICI al territori de Palma. L’avanç i la consolidació d’aquest procés comunitari permet integrar ara 5 noves entitats en aquest procés, que avalaran el desenvolupament d’aquest procés comunitari. La suma de nous socis al Projecte ICI és una mostra dels avanços en benefici de la integració de Santa Catalina i el Jonquet.

 

D’entre les principals iniciatives que ja s’estan treballant en l’àmbit del Projecte ICI es poden destacar:

 

  1. El treball col·laboratiu, que es concreta en quatre comissions i una acció vinculada amb una programació comunitària, elaborada entre tots els recursos i entitats participants.

  2. Elaboració de documents per a la comunitat: monografia, diagnòstic sobre la situació de les persones majors, guies i mapes de recursos, fulls informatius, etc.

  3. La intervenció a través d’un projecte destinat a fomentar la vida activa de les persones majors i prevenir l’aïllament social.

  4. Un projecte d’implementació a centres educatius dirigit a fer front a les desigualtats i la violència de gènere entre adolescents.

  5. Activitats que responen als objectius de la programació comunitària, dirigides a persones majors, famílies, infància i joventut.

 

El Projecte ICI neix de la necessitat d’afrontar una nova realitat que, amb els moviments migratoris de la nostra societat, configura ciutats cada vegada més diverses. Fruit d’aquest fenomen, s’han seleccionat uns territoris amb elevada diversitat cultural per a treballar de forma específica la integració del teixit social a nivell de barri. El Projecte ICI s’està erigint en eix fonamental de l’acció social en el nou context multicultural.

 

Els objectius del Projecte ICI passen per millorar les condicions de vida al barri, capacitar els actors locals per a afrontar de forma autònoma els reptes de la convivència i prevenir situacions de conflictivitat.