Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Jesús Jurado participa en la Conferència de Ciutats Solidàries amb el Poble Sahrauí

Jesús Jurado participa en la Conferència de Ciutats Solidàries amb el Poble Sahrauí

(10/06/2016)

El vicepresident segon i conseller de Participació Ciutadana i Presidència i vicepresident del Fons Mallorquí de Solidaritat i Cooperació, Jesús Jurado, ha participat avui, en nom del Consell de Mallorca, en les Conferències de Ciutats Solidàries amb el Poble Sahrauí, a Gran Canària, juntament amb altres representants d’institucions públiques d’Espanya, activistes dels drets humans, polítics i ciutadans sahrauís.

A pocs quilòmetres dels territoris ocupats pel Marroc, l’illa de Gran Canària ha estat el lloc escollit per fer la Conferència de Ciutats Solidàries amb el Poble Sahrauí, a l’Auditori Alfredo Kraus, oirganitzat per FEDISSAH (Federació Estatal d'Institucions Solidàries amb el Sahara), el Cabildo de Gran Canaria i Conselleria de Solidaritat Internacional.

Jira Bulahi, delegada del Frente Polisario a Espanya, ha començat la conferència agraint la participació de totes les institucions públiques, associacions i entitats solidàries amb el poble sahrauí en aquesta trobada. Entre aquestes el Consell de Mallorca, que ha estat representat pel vicepresident segon i conseller de Participació Ciutadana i Presidència i vicepresident del Fons Mallorquí de Solidaritat i Cooperació, Jesús Jurado.

Bulahi ha fet referència a les eleccions espanyoles i ha demanat responsabilitat i compromís als candidats, ja que és una oportunitat de canvi per a la situació insostenible que pateix el poble sahrauí. Un poble que no perd l’esperança ni la confiança en la lluita pacífica, malgrat la pèrdua del líder i president de la RASD, Mohamed Abdelaziz. Les seves demandes segueixen sent les mateixes des de fa 40 anys, el dret a un referèndum d’autodeterminació i el respecte dels drets humans al Sàhara Occidental. 

Representants de les ciutats i de les comunitats de l’Estat espanyol han mostrat la voluntat de participar i de col·laborar en la lluita, des de les seves competències, i han demanat als polítics sahrauís, activistes i juristes, quines passes poden fer per ajudar. Jesús Jurado ha declarat que el Consell de Mallorca ratifica el compromís de lluita pel respecte dels drets humans al territoris ocupats del Sàhara Occidental i el suport a la població refugiada dels campaments de Tindouf.

Inés Miranda, coordinadora de juristes observadors als territoris ocupats del Sàhara Occidental, ha fet una exposició sobre els judicis dels activistes sahrauís, i ha denunciat a nivell internacional les injustícies a les quals s’han d’enfrontar en un sistema judicial corrupte i parcial. «Els judicis servien per ratificar les declaracions firmades sota pressió i tortura, firmades amb sang o petjades dactilars (totalment invàlides en un sistema judicial normal). Normalment se’ls jutja per obstrucció a l’acció policial durant una manifestació, o se’ls acusa de dur pedres per atacar-los... d’aquests judicis són condemnats a pena de mort o a cadena perpètua.»

Actualment hi han nou defensors dels drets humans condemnats a cadena perpètua i la comunitat internacional no es pronuncia, aquestes persones no tenen dret a defensa ni advocat. Miranda ha declarat que molts dels presos polítics i activistes que han estat jutjats pel Marroc li han dit: «Conta a la comunitat internacional que ens maten ique nosaltres només volem viure en pau.»

Miranda ha afirmat que Espanya és responsable directa del que està passant al Sàhara Occidental, ja que és un procés de descolonització que no ha acabat, i que n’omet les responsabilitats.

També han participat a la conferència, representants d'intergrups parlamentaris que visiten els territoris ocupats i els campaments de refugiats, membres de FEDISSAH, i associacions com CEAS (Coordinadora Estatal d'Associacions Solidàries).