Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Consell i ajuntament de Palma amplien el vial del camí dels Reis per millorar la seguretat de vehicles i vianants de la zona escolar de Son Rapinya

Consell i ajuntament de Palma amplien el vial del camí dels Reis per millorar la seguretat de vehicles i vianants de la zona escolar de Son Rapinya

(15/06/2022)

L’actuació amplia l’espai destinat a la mobilitat alternativa  allargant i millorant la xarxa de carril bici i creant un nou vial cívic
El projecte suposa una inversió de 2,5 milions d’euros finançada pel Consell de Mallorca a través de la Llei de Capitalitat 2023
La millora que s’ha presentat avui discorre als gairebé 1,4 km del tram del camí dels Reis entre la rotonda del camí de Son Rapinya i la rotonda entre la Ma-1043  (Coll de sa Creu) i Ma-1044 Camí de Gènova


La presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera, i el batle de Palma, Jose Hila, han presentat avui el projecte d’un nou vial que discorre del Camí dels Reis i que permetrà alleugerir el trànsit d’aquesta zona escolar de Palma i crear una alternativa segura per accedir tant a peu com en bicicleta dotada d’enllumenat, arbrat que genera ombra, mobiliari urbà i dos carrils per a vehicles.

La presentació del projecte, que s’ha realitzat a la rotonda de Madre Alberta, ha comptat amb l’assistència del conseller de Mobilitat i Infraestructures del Consell, Ivan Sevillano, i la tinent de batle d’Infraestructures i Accessibilitat i Districte Ponent, Angélica Pastor.

A l’acte han assistit representants d’entitats de Districte Ponent com l’AAVV de Son Rapinya, l’Associació de Gent Gran de Son Rapinya, l’AAVV Son Serra-La Vileta, la AAVV Son Flor-Son Moix Negre, l’Administració de la Comunitat de Son Vida o l’Associació de Propietaris de l’Urbanització Son Vida, entre d’altres.

El projecte, que té un pressupost de 2.532.232 euros i un termini d’execució de 12 mesos, ja s’ha aprovat a Junta de Govern i ara està en exposició pública amb la previsió de que les obres es puguin iniciar-se el 2023.
Es tracta d’una actuació finançada íntegrament pel Consell de Mallorca a traves de la Llei de Capitalitat 2023. La inversió ja ha estat aprovada pel Consell de Capitalitat.

"Com a institució autonòmica i supramunicipal, al Consell hem de respondre a les peticions que ens expressen els municipis, i en el cas de Palma, ho estam fent invertint amb la Llei de Capitalitat, cosa que no es feia abans i que ens permet contribuir a les obres que planteja l'ajuntament" ha expressat la presidenta Cladera. "Amb aquesta inversió de 2,5 milions d’euros per part del Consell donam resposta a una necessitat expressada per l'Ajuntament de Palma que, a la vegada, dona cobertura a una millora en la seguretat dels veïnats i famílies d'aquesta zona d'escoles".

Per part seva, el batle ha afirmat que, amb aquesta actuació, “es dóna resposta a les peticions dels veïnats i les comunitats educatives de la zona, que feia molt que reclamaven aquesta millora”. “Ens permet guanyar en seguretat per a vianants i ciclistes i, també, ofereix una alternativa de mobilitat més sostenible.  Vull agrair la col•laboració del Consell, demostra la bona sintonia entre administracions”, ha afirmat el batle.

En concret, s’ha planificat ampliar el vial actual del camí dels Reis, que suma 1.380 metres lineals, entre la rotonda del camí de Son Rapinya amb el camí dels Reis fins la rotonda entre la Ma-1043  (Coll de sa Creu) i Ma-1044 Camí de Gènova. L’Ajuntament va expropiar els terrenys per poder dur a terme l’actuació.

L’actuació suposa crear un vial d’uns 13 metres d’amplada dotat amb les següents millores:
    • Una calçada amb dos sentits de circulació.
    • Més enllumenat: es col·loquen 90 columnes de llum tipus cilíndric de 4,4 metres d’alçada amb lluminària tipus Led.
    • Mobiliari urbà: es col·loquen 15 bancs per seure i vuit papereres.
    • Ombres i nou arbrat: se sembren un total de 87 exemplars de diferents espècies: lledoners (Celtis Australis), arbrat piramidal (Cupressus Sempervierens) i arbusts autòctons (Buxus Balearica i Rosmariunus Officialis) per crear un entorn amable per passejar.
    • Nou carril bici segregat de 1.380 metres lineals
    • Voravies amples: 2,80 metres d’amplada.

Tram rústic i tram urbà
El projecte, que ha elaborat l’àrea d’Infraestructures i Accessibilitat després de que l’Ajuntament expropiés els terrenys per on discorre el vial, ha tingut en compte els aspectes paisatgístics de l’entorn que discorre per un  tram rústic i un tram urbà.
En aquest sentit, al tram rústic, que suma 1.200 metres lineals, s’amplia la secció actual del camí fins a 13 metres per crear una calçada amb dos sentits de circulació, un espai per l’arbrat, carril bici i voravies amples.
Al tram urbà, que té una secció de gairebé 9 metres d’amplada, el projecte plateja una ampliació de la calçada fins els 15 metres per situar una nova voravia i un nou carril bici a aquesta zona d’escoles.

 

Vídeos

Camí dels reis