Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

L’Arxiu General exposa «Montepío del Arrabal: L’associacionisme obrer: la societat de socors mutu del raval de Santa Catalina de Palma (1894-2018)»

L’Arxiu General exposa «Montepío del Arrabal: L’associacionisme obrer: la societat de socors mutu del raval de Santa Catalina de Palma (1894-2018)»

(30/04/2021)

La mostra estarà oberta al centre Krekovic fins al 30 de setembre.

La vicepresidenta i consellera de Cultura, Patrimoni  Política Lingüística, Bel Busquets, ha visitat avui l’exposició «Montepío del Arrabal: L’associacionisme obrer: la societat de socors mutu del raval de Santa Catalina de Palma (1894-2018)», que mostra part del fons d’aquesta societat de socors mutu que està dipositada a l’Arxiu General de Mallorca. L’exposició, iniciativa de l’Arxiu i comissariada per Albert Herranz, romandrà oberta al públic al centre Krekovic fins al 30 de setembre.

Durant la visita, Busquets ha agraït la tasca feta per la Direcció Insular de Patrimoni, que va mediar perquè el darrer secretari de la societat fes la donació a l’Arxiu General i, així, es pogués conservar part de la història de Palma, alhora que es posa a disposició de la investigació i del públic en general amb aquesta exposició, que han facilitat el centre Krekovic i la Direcció Insular de Cultura.

L’exposició, que conté fotografies, documents i mobiliari de la societat de socors mutu del raval de Santa Catalina, mostra «com els obrers de Santa Catalina, un dels barris més industrials de Palma, cercaren maneres de protegir-se, d’avançar socialment, però també de divertir-se i d’ajudar-se uns amb els altres», ha dit Busquet, qui també ha remarcat «la importància de les donacions privades per enriquir els fons de l’Arxiu General del Consell de Mallorca. Un espai de salvaguarda del patrimoni documental, però també de consulta per a investigacions que, amb resultats, contribueixen a conèixer millor la història del nostre país. Com és el cas d’aquesta exposició».

Durant la visita, el comissari de l’exposició ha explicat que la Societat de Socors Mutus del Raval de Santa Catalina es va crear l’any 1894, «en un moment de grans canvis en la societat mallorquina i en particular en l’obrera: la industrialització, els moviments socials, els moviments migratoris, etc.». Segons Herranz, «la seva importància fou fonamental fins que no va aparèixer l’estat assistencial, les companyies d’assegurances i, posteriorment, la seguretat social.» A més, la mostra inclou també la vessant més lúdica i cultural de l’entitat, com era l’Orfeó del Raval.

A més, l’Arxiu General ha organitzat la conferència “1868: L’origen del moviment associatiu i popular a Mallorca”, que pronunciarà Catalina Martorell dimecres 5 de maig a les 19.30 hores a la Sala d’actes de la Misericòrdia.