Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

L'exposició 'El retorn de s'Arxiduc', que recull fons bibliogràfics i documentals relacionats amb la figura de Lluís Salvador d'Àustria, podrà ser visitada fins el 29 de maig a la Biblioteca Lluís Alemany

L'exposició 'El retorn de s'Arxiduc', que recull fons bibliogràfics i documentals relacionats amb la figura de Lluís Salvador d'Àustria, podrà ser visitada fins el 29 de maig a la Biblioteca Lluís Alemany

(26/02/2015)

El vicepresident del Consell, Joan Rotger, ha inaugurat aquest matí la mostra, que s'inscriu en el programa d'activitats per la commemoració del centenari de la mort de l'Arxiduc

El vicepresident del Consell de Mallorca, Joan Rotger, ha inaugurat aquest matí l’exposició ‘El retorn de s’Arxiduc’, que es podrà visitar a les dependències de la biblioteca Lluís Alemany, situada al primer pis del Centre de Cultura la Misericòrdia, des d’avui mateix i fins el 29 de maig. L'horari de visites va de dilluns a divendres, de les 9 a les 14 hores, si bé els dimarts la mostra obrirà també els horabaixes, de les 16.30 a les 20 hores. 

A l'acte han assistit també la directora insular de Cultura i Patrimoni, Catalina Sureda, i el director de la biblioteca, José Carlos Llop.

L'exposició s’inscriu dintre del calendari d’activitats de l’Any Arxiduc 2015, que organitza el Consell de Mallorca en col·laboració amb altres institucions i entitats, amb la intenció de commemorar el centenari de la mort de Lluís Salvador d'Àustria, una figura íntimament lligada a la història de la nostra illa.

‘El retorn de s’Arxiduc’ constitueix una aproximació al personatge i l’obra arxiducal a través de la seva bibliografia i els fons documentals de la Biblioteca Lluís Alemany. Consta de diverses biografies de l’Arxiduc, manuscrits i dibuixos seus, correspondència, fotografies, llibres de viatges i els clàssics 'Die Balearen' o 'Les illes Lípari'.

La mostra s’ha estructurat en diverses vitrines monogràfiques, amb els títols següents:  ‘Vides’, ‘La mar i el Nixe’, ‘La Mediterrània’, ‘Viatges i escriptura’, ‘La cort Mallorquina’, ‘Les possessions principals’ i ‘el testament del príncep’, entre d’altres.

Tot plegat suposa un recorregut vital i intel·lectual, complet i didàctic, que, com ha indicat el vicepresident del Consell, Joan Rotger, "remarca el caràcter polièdric de l’Arxiduc, el paper de Mallorca a la seva vida i el seu bagatge estètic", entre els aspectes principals d’una biografia que comença a Miramar, que és on Ramon Llull va fundar l’Escola de Llengües Orientals, fins a la mort de Lluís Salvador, a Brandeis, a l’antiga Bohèmia, ara fa cent anys.

La pràctica totalitat dels fons exposats pertanyen a l’antic fons de l’apotecari i bibliòfil Lluís Alemany Vich, adquirits pel Consell de Mallorca l’any 1995. Altres pertanyen al fons Maria Antònia Salvà, que en forma part des de l’any 2004. Igualment, tres o quatre dels elements exposats procedeixen de col·leccions particulars.

En conjunt, l’exposició està integrada per una cinquantena de monografies i fullets, una trentena de postals, una desena de fotografies, alguns dibuixos, distints manuscrits i litografíes i uns textos que familiaritzen el visitant amb l’atmosfera que recrea cada una de les vitrines.  

En opinió del vicepresident insular, ‘El retorn de s’Arxiduc’ "marcarà un punt d’inflexió en el coneixement del món de Lluís Salvador d’Àustria, i constituirà una de les activitats neuràlgiques d’aquest Any Arxiduc 2015".