Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

L’IMAS fa la primera passa per posar en marxa el primer centre d’addiccions per a menors

L’IMAS fa la primera passa per posar en marxa el primer centre d’addiccions per a menors

(19/05/2021)

La institució insular ha tret a licitació aquest servei d’acolliment específic que estarà a ple rendiment aquest estiu.

L’Institut Mallorquí d’Afers Socials (IMAS) ha iniciat els tràmits per licitar el servei d’acolliment residencial d’acció educativa especial destinat a persones menors d’edat amb problemes d’addicció que es trobin en situació de desprotecció i que requereixen una atenció integral que el seu entorn no pot oferir. 

El nou centre disposarà de 12 places per a infants i adolescents amb mesura de guarda o tutela que fan consums problemàtics o que presenten problemes d’addicció a drogues i, també, donarà suport a les seves famílies. Seran atesos per una trentena de professionals, entre psicòlegs, metges, educadors socials i auxiliars educatius, entre d’altres perfils, que rebran una formació específica contínua. 

La posada en marxa del servei respon a la necessitat de promoure l’especialització en l’atenció dels centres per incidir en problemàtiques concretes i que es va començar a materialitzar a l’octubre de 2020 amb l’entrada en funcionament del centre per a víctimes d’explotació sexual infantil i que tendrà continuïtat els pròxims mesos amb l’obertura d’un altre centre per a joves amb mesura de protecció que presentin problemes de conducta. 

En aquest cas, l’objectiu de l’IMAS és prevenir i detectar l’ús problemàtic i/o l’addicció a drogues; proporcionar atenció especialitzada perquè els infants i adolescents abandonin la seva conducta addictiva i els hàbits poc saludables amb relació a les drogues, i que les famílies puguin reforçar les seves capacitats en la tasca educativa, comptant amb suport emocional durant tot el procés, donant resposta a la necessitat d’una detecció precoç i d’una intervenció primerenca.

Aquesta setmana s’ha obert el procés de licitació i les entitats tenen fins a mitjans de juny per presentar les seves propostes amb la intenció que el servei residencial terapèutic pugui començar a funcionar aquest estiu. La licitació preveu les despeses en compres de béns i serveis necessàries, tant per al funcionament normal d’un centre residencial, com les requerides per garantir el benestar integral de les persones usuàries (alimentació, higiene personal, allotjament, vestimenta i calçats bàsics, atenció sanitària —ja sigui amb el sistema públic o privat de salut—, educació i activitats extraescolars —oci i temps lliure, campaments i esports—), i també les de suport emocional davant les carències dels infants. 

Pel que fa a les despeses de funcionament d’un centre residencial s’han considerat les despeses de lloguer, de manteniment d’instal·lacions, subministraments d’electricitat, aigua, comunicacions, així com altres despeses necessàries pel desenvolupament correcte de l’activitat/servei.