Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

L’IMAS i la Conselleria d’Afers destinen 20,21 milions d'euros per al finançament dels Serveis Socials Comunitaris Bàsics de Palma fins al 2024

L’IMAS i la Conselleria d’Afers destinen 20,21 milions d'euros per al finançament dels Serveis Socials Comunitaris Bàsics de Palma fins al 2024

(13/01/2023)

. La inversió està condicionada a l’augment d’un 33 % dels professionals per atendre la població. 
. El Govern aporta tretze milions d’euros i el Consell de Mallorca altres set milions.

La presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera, la consellera d’Afers Socials i Esports, Fina Santiago, i el batle de Palma, José Hila, han signat el conveni de col·laboració per al qual el Govern i l’Institut Mallorquí d’Afers Socials (IMAS) aporten 20.210.024,9 milions d’euros al consistori per tal de finançar el manteniment i el funcionament dels serveis socials municipals des del 2022 fins a l’any 2024.

A finals de 2022, la Conselleria d’Afers Socials va transferir a l’IMAS 29,5 milions d’euros per finançar els serveis socials comunitaris bàsics de tots els ajuntaments de Mallorca, dels quals 13.081.660,48 eren per a Palma. L’IMAS hi aporta uns altres 7.128.364,42, amb la qual cosa s’arriba als 20,21 milions d’euros del total de la partida, que es reparteix en anualitats de la manera següent:

- Any 2022: 7.761.833,23 € (3.875.025,77 € per part del Govern)
- Any 2023: 6.185.859,4 € (4.565.080,92 € per part del Govern)
- Any 2024: 6.262.332,27 € (4.641.553,79 € per part del Govern)

L’Ajuntament de Palma aporta anualment un total de 33.400.000 milions d’euros als serveis socials municipals.
A l’acte de signatura també hi han assistit la consellera d’Afers Socials i Esports, Fina Santiago, el director general de Planificació, Equipaments i Formació, Juan Manuel Rosa, la presidenta de l’IMAS, Sofía Alonso, i el tinent de Batle de Cultura i Benestar Social, Antoni Noguera.

5.800 famílies des dels seus centres municipals de serveis socials, i més de 2.000 persones en els seus diversos centres i serveis d’acollida, Servei d’Atenció Domiciliària, centres de dia i menjar a domicili. Cal destacar que també atén 10.000 usuaris a l’OAC Social per informacions i certificacions sense cita prèvia. 

La presidenta Cladera ha destacat les novetats del conveni: «per una banda, l’increment de finançament i, per l’altra, l’estabilitat que donam perquè firmam per tres anys. D’aquesta manera, les tres institucions col·laboram per cobrir la despesa de les polítiques socials bàsiques que ofereix l’Ajuntament de Palma». Unes polítiques, ha dit, «molt necessàries dins el nostre estat del benestar i les institucions que governam tenim claríssim que han de ser prioritàries. Ho hem demostrat durant la pandèmia i ho farem sempre que faci falta, com ara també estam reforçant un escut social en tots els àmbits que fa falta». Cladera també ha recordat que «el passat mes de novembre, el Consell i el Govern balear, a través de la Conselleria d’Afers Socials, ja vam firmar aquest mateix conveni per tres anys amb la resta d’ajuntaments de Mallorca. En total, el finançament a l’illa s’eleva a 56 milions».

Segons la consellera Fina Santiago, «la Llei de serveis socials estableix d’una forma molt clara que els serveis comunitaris bàsics són un pilar fonamental dels serveis socials. Ningú qüestiona que els serveis d’atenció primària del sistema sanitari són bàsics; en els serveis socials tenen la mateixa importància: per informar, per valorar, per fer el seguiment... No només hem d’atendre demandes que entren, sinó que hem de sortir a veure què passa, quines són les demandes que no s’expressen. I aquest conveni té aquesta finalitat. És un conveni per tres anys, per estabilitzar i garantir el suport de Govern i Consell i per incrementar els professionals que fan feina amb els serveis socials. Aquest esforç pressupostari que hem fet s’ha de reflectir amb més professionals que puguin atendre aquesta demanda expressada i també aquesta demanda que s’ha de cercar en els serveis comunitaris».

El batle de Palma, José Hila, ha afirmat que la signatura suposa la demostració del «suport a les polítiques socials» de les tres administracions. «Signar un conveni per tres anys ens donar una major estabilitat i ens  permet planificar millor. A més, l’increment de l’aportació ens permet augmentar els recursos humans. L’objectiu és clar: garantir les prestacions. Sempre hem estat i estarem al servei de les persones que més ho necessiten, els serveis comunitaris són un pilar fonamental», ha dit.

Aquest finançament garanteix el conjunt de prestacions de l’Ajuntament per atendre els col·lectius més vulnerables, i cobreix les despeses derivades tant de les intervencions individuals-familiars dels professionals com del treball comunitari. Així, es cobreix el finançament de les unitats de treball social dels serveis socials comunitaris bàsics, inclosos els costos salarials.

Cal destacar que aquesta inversió va lligada a un compromís d’augment de  professionals. D'un treballador social i un educador social cada 7.500 habitants s'haurà de passar a un i un cada 5.000 habitants, cosa que suposarà un increment del 33 %. La Conselleria d’Afers Socials ja va establir en el darrer Pla de finançament dels Serveis Socials Comunitaris Bàsics que el compliment d’aquestes ràtios seria condició per rebre la inversió. Per tant, d’aquí a 2024 Palma i la resta de municipis de Balears creixeran un terç en professionals dels serveis socials municipals.

També es podran finançar les actuacions relatives al programa VECA, garantir el dret bàsic d’alimentació, oci i cultura de menors en situació de vulnerabilitat durant les vacances escolars, i la conciliació de la vida familiar i laboral; i les actuacions relatives al servei especialitzat de suport psicosocial per l’impuls dels plans de prevenció i intervenció comunitària a escala local. Així mateix, el finançament també pot reforçar les prestacions bàsiques per a persones i famílies especialment vulnerables per urgent necessitat.
Serveis socials municipals de Palma

L’Ajuntament de Palma atén anualment més de 5.800 famílies des dels seus centres municipals de serveis socials, i més de 2.000 persones en els seus diversos centres i serveis d’acollida, Servei d’Atenció Domiciliària, centres de dia i menjar a domicili. Cal destacar que també atén 10.000 usuaris a l’OAC Social per informacions i certificacions sense cita prèvia.