Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

L’IMAS incorpora 18M d’euros per reforçar les polítiques socials

L’IMAS incorpora 18M d’euros per reforçar les polítiques socials

(04/03/2021)

Pla de xoc 2021 IMAS: reforç de les polítiques socials, se centra en dos grans eixos: ajudes directes a municipis i entitats, i suport als col·lectius més vulnerables de Mallorca.

La presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera, i el president de l’Institut Mallorquí d’Afers Socials (IMAS), Javier de Juan, han presentat avui el Pla de xoc IMAS 2021: reforç de les polítiques socials de Mallorca, un pla d’ajudes per a les persones vulnerables de l’illa que es finançarà amb els 18.000.000 d’euros del romanent que incorpora el Consell al pressupost de l’IMAS per al 2021 en una primera fase. 

«Hem demostrat que tenim la capacitat no sols de mobilitzar més recursos que mai per reforçar el teixit econòmic i social de Mallorca, sinó també que som una institució útil, perquè estem rescatant famílies i persones», ha destacat la presidenta Catalina Cladera que, a més, ha afegit que «des de l'inici de la pandèmia hem reforçat les polítiques socials per garantir que ningú no quedi enrere. Ara feim una primera activació dels romanents de l’IMAS i activam un pla de xoc de 18.000.000 € per reforçar encara més la protecció social i l'atenció a les persones en situacions de vulnerabilitat».

Aquest pla d’acció es divideix en dos grans eixos. D’una banda, el que fa referència a les línies de suport als municipis i les entitats dels tercer sector i, de l’altra, al reforç de l’atenció directa als col·lectius més vulnerables. 

Pla de xoc 2021 IMAS: reforç de les polítiques socials de Mallorca s’inclou en el canvi de model que du a terme l’IMAS cap a una atenció més individualitzada, centrada en les necessitats de les persones. 

Suport a municipis i entitats
En total, l’IMAS destinarà 5.400.000 € per reforçar el conveni dels Serveis Socials Comunitaris Bàsics amb els ajuntaments de Mallorca. Uns doblers que se sumen als 28.000.000 € bianuals que la institució insular va destinar als consistoris per la via ordinària i als 4.600.000 € extraordinaris perquè fessin front a les necessitats derivades de la pandèmia. 

Javier de Juan ha explicat que «la primera forma en la que una persona por sol·liciutar ajuda és a través dels sereveis socials municipals i vull tornar a insistir i donar-lis les gràcies per tota la feina feta durant la pandèmia. Han estat tots al peu del canó i han fet un servei públic molt important per a sostenir aquells col·lectius més vulnerables en aquests moments de pandèmia».

Pel que fa al suport a les entitats que treballen amb col·lectius vulnerables, s’inverteixen 3.300.000 € en diferents accions. En concret, s’incrementen les places d’atenció i complements personals concertats amb les entitats de persones amb discapacitat i es dupliquen les dotacions per a les convocatòries anuals de projectes a entitats del tercer sector i les dotacions de les que treballen amb col·lectius en risc d’exclusió.  A més, es llança una convocatòria extraordinària d’ajudes per fer front a la crisi derivada de la covid-19 destinada als bancs d’aliments de Mallorca. 

Atenció a col·lectius vulnerables
El segon eix del pla de xoc té per objecte els serveis i projectes que presta directament l’IMAS destinats a reforçar l’atenció específica als col·lectius més vulnerables de Mallorca. En aquest cas, s’estableixen dues línies principals: infraestructures i modernització, i nous programes i atenció personalitzada.

«Invertirem en infraestructures per a crear nous serveis. Tornarem als projectes de residències i aquí destaca, per exemple, la modernització de La Bonanova, projectes que l'any passat es varen haver de suspendre pels efectes de la pandèmia i que ara reprenem. Aquí també s'inclou l'aportació de 2.500.000 que dedicam a la creació d'un nou centre d'atenció a persones en risc d'exclusió social», ha dit el president de l'IMAS. 
En concret, s’invertiran 8.300.000 € en el manteniment dels serveis d’urgència de la covid, en la reforma integral de la planta 8 de la residència La Bonanova; en la posada en marxa d’un nou centre per a persones sense llar amb 60 noves places i altres projectes de modernització dels centres de l’IMAS. 

Pel que fa a la posada en funcionament de nous programes i prestacions d’atenció personalitzada, s’hi destinaran 1.765.000 € que es repartiran entre el programa de suport psicosocial per a gent gran, d’intervenció de famílies en risc, en l’augment de les prestacions a les famílies acollidores i en una línia econòmica de suport a persones que es troben en processos d’inserció social i laboral.