Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

L’IMAS invertirà prop de 10 milions d’euros dels fons Fons Next Generation en la millora d’infraestructures residencials 

L’IMAS invertirà prop de 10 milions d’euros dels fons Fons Next Generation en la millora d’infraestructures residencials 

(08/07/2022)

El Consell de Mallorca i GOIB han signat el conveni de col·laboració per a l’execució de les reformes de tres residències per a gent gran i  la creació d’altres recursos socials. 

L’IMAS comptarà amb un total de 5.813.920 € dels fons Next Generation els pròxims dos anys per invertir en els projectes de reforma de les residències de La Bonanova i la Llar d’Ancians, a Palma, i les obres de modernització de la Miquel Mir, a Inca, que varen començar el maig de 2021. Així es desprèn del conveni de col·laboració per a l’execució de projectes amb càrrec als fons europeus que la consellera de Drets Socials i presidenta de l’IMAS, Sofia Alonso, i la consellera d’Afers Socials i Esports del Govern, Fina Santiago, han signat avui en presència de la presidenta del Consell, Catalina Cladera, al centre residencial del Raiguer. 

«La pandèmia ha demostrat la necessitat de posar les persones al centre i de reforçar les polítiques socials, especialment, les que tenen que veure amb les persones majors i amb dependència, posant en marxa estratègies conjuntes que enforteixen l’economia de cures amb una eina que fins ara no teníem» ha expressat la presidenta Cladera. 

«És molt important que Europa reconegui que els serveis socials són una inversió, i els fons europeus ens permeten oferir places de residència i centre de dia de proximitat a Mallorca i seguir implantant un model d’atenció més centrat en la persona, perquè les persones majors puguin gaudir d’un envelliment de qualitat». 

En total, el conveni contempla una partida de 9.813.920 € per a l’execució d’aquests tres projectes que ja estan adaptats al nou model de gestió i atenció residencial que s’implantarà a nivell estatal, i els 4 milions restants s’empraran per a executar altres actuacions concretes per a la reforma i creació de places residencials del servei d’Infància i Família de l’IMAS.  

«Estam ampliant cada vegada més els equipaments que tenim a la nostra comunitat autònoma per atendre les persones majors en situació de dependència tant en centres de dia com de residències. La reforma de la residència Miquel Mir que avui visitam és un clar exemple de voluntat política i de prioritats per donar resposta a les necessitats de les persones i dels nostres majors», ha assenyalat la consellera Fina Santiago. 

La consellera ha destacat també la importància que Europa hagi pensat en els serveis social alhora de poder finançar aquests tipus d'equipaments. «Es importantíssim, mai ho havia fet Europa, i posa els serveis socials no com una despesa sinó com una inversió. Construir residències i centres de dia i equipar-los és una inversió de cohesió social però també de model econòmic perquè estam aprofundint en tot el que és la economia de les cures».

Les obres als tres centres residencials gestionats per l’IMAS s’ajusten als requisits exigits per accedir als fons, ja que suposaran una millora als equipaments per a cures de llarga durada, modernitzen els serveis socials cap a un model d’atenció centrat en la persona i, a més, assolen el compromís de reformar un mínim de 95 places residencials públiques a les quals s’afegiran, a més, altres 25 de centre de dia de la Miquel Mir. 

«Estam molt contents de veure com avancen les obres de la Residència Miquel Mir. Aquest és un projecte estratègic per a la nostra ciutat, que permetrà donar una passa de qualitat per a la gent gran d'Inca i la seva comarca», ha dit el batle Virgilio Moreno.

En concret, la reforma de la residència Miquel Mir d’Inca està previst que acabi a mitjans de l’any 2023 i suposarà la creació de 40 noves places residencials per a persones majors i 25 de centre de dia. El projecte contempla la renovació completa de les instal·lacions, fent accessibles tots els espais i en especial les habitacions, les quals també s’han ampliat perquè siguin més còmodes per als usuaris i el personal que els atendrà.

El projecte de la vuitena planta de la residència de La Bonanova, amb 34 places per a persones dependents, sortirà a licitació les properes setmanes, i seguirà el model de la planta novena. Distribuirà els espais en dues unitats de convivència amb zones comunes a cada ala i també amb habitacions d’ús individual per a les persones residents.

Per altra banda, s’està elaborant el projecte de l’edifici D de la Llar d’Ancians, que comptarà amb estàncies totalment accessibles i preferentment d’ús individual, així com de menjadors i zones comunes pròpies per a cada planta, amb cabuda per a 60 places residencials.

El conveni de col·laboració per a l’execució de projectes amb càrrec als fons europeus procedents dels mecanismes per a la recuperació i resiliència que avui han firmat s’emmarca en el pressupost del Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030 del Govern espanyol de l’eix de «l’Economia de les Cures i reforç de les polítiques d’igualtat i inclusió del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència del per millorar els equipaments per a cures de llarga durada, modernitzar els seus serveis socials, establir projectes pilot d’innovació en serveis socials i la realització d’actuacions emmarcades en el Pla d’Espanya, país accessible».

Vídeos

res inca