Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

L’IMAS ofereix atenció psicosocial específica i formacions a prop de 700 persones majors per a reprendre la seva activitat després de la COVID

L’IMAS ofereix atenció psicosocial específica i formacions a prop de 700 persones majors per a reprendre la seva activitat després de la COVID

(19/07/2022)

El programa es va iniciar al novembre en el marc del programa «Reactiva’t» del Consell de Mallorca per ajudar la gent gran a recuperar-se física, emocional i socialment.

L’Institut Mallorquí d’Afers Socials (IMAS) ha atès a prop de 700 persones majors a través del Programa de Suport Psicosocial Comunitari per a la Gent Gran de Mallorca per a la Represa a la Normalitat que va impulsar el passat novembre en el marc del pla Reactiva’t, del Consell de Mallorca. L’objectiu d’aquesta iniciativa ha estat oferir reforç psicosocial i l’atenció necessària després que l’aparició de la COVID-19 interrompés les activitats que s’oferien als clubs de gent gran i serveis de promoció de l’autonomia destinats a fomentar l’envelliment actiu i garantir el seu benestar emocional.

Aquest programa s’ha desenvolupat des de l’Equip de Vellesa i Família de l’IMAS el quals ha ofert suport psicològic, informació i orientació per a la represa de l’activitat a totes les persones majors de Mallorca. Concretament, dues psicòlogues han estat les encarregades de facilitar a la gent gran eines i recursos per aprendre a gestionar les noves emocions provocades per la pandèmia a partir de xerrades i conferències a nivell grupal, o directament amb una intervenció més específica en els casos que requerien una atenció individual.  

La consellera Sofia Alonso ha valorat molt positivament aquest programa; «vàrem detectar que amb la interrupció de les activitats grupals per mor de la pandèmia,  moltes persones majors varen començar a sentir-se totes soles, ansioses o fins i tot un poc deprimides i per això era necessari intervenir i ajudar-los a gestionar allò que estaven sentint, però també a detectar possibles casos de risc» i ha conclòs que «volíem que recuperassin les ganes i la il·lusió per mantenir-se actius i ho hem aconseguit gràcies a una tasca grupal de prevenció, però també oferint una intervenció més específica en aquells casos que han requerit una major atenció».

Precisament per donar continuïtat a aquesta tasca i dimensionar l’Equip de Vellesa i Família, l’IMAS consolidarà aquestes dues places del programa. En total, durant aquests mesos s’han realitzat 42 xerrades als serveis de promoció de l’autonomia de l’IMAS i a totes les associacions de persones majors de Mallorca que les han sol·licitat. La gestió del dol, la solitud, l’autoestima, la comunicació amb els familiars o la sexualitat són alguns dels temes que s’han anat tractant, a la vegada que se’ls ha informat sobre els diferents recursos i ajudes econòmiques a les que poden accedir. En tots els casos la temàtica l’han escollit els participants segons les seves inquietuds i necessitats.

En aquest sentit, a mesura que la pandèmia evolucionava i els temors i preocupacions de les persones majors anaven canviant, també ho feien els temes que es tractaven en aquest programa amb l’objectiu d’ajudar a les persones majors a adaptar-se emocionalment a cada moment concret  de la nova normalitat.  

El director insular d’Atenció Comunitària i Projectes Estratègics, Omar Lamin, ha destacat que «aquest programa ha impulsat la coordinació i la participació de tots els nivells d’atenció dirigits a la gent gran com pot ser una atenció comunitària, especialitzada o de caràcter més sociosanitari, i això ens ha permès arribar a un major nombre de persones majors que necessitaven suport psicosocial»,  i ha afegit que «la persona major sempre ha estat l’eix d’aquest programa i això ha fet que les temàtiques tractades hagin anat variant segons les pors i les necessitats  que ells mateixos ens plantejaven per gestionar les seves emocions».

El 40,5% de les persones majors que han participat en aquestes conferències ha reconegut haver-se sentit malament durant el confinament. Després de les xerrades, el 87,2% dels participants a assegurat sentir-se millor i el 88,9% considera necessari continuar amb programes com aquest. En aquesta línia, entre les temàtiques que els agradaria tractar a futures xerrades, destaca el tema de les emocions, la relaxació i la gestió de les preocupacions.

Aquest programa de suport psicosocial comunitari que l’IMAS ha dut a terme amb les persones majors de Mallorca forma part del programa Reactiva’t que el Consell de Mallorca va iniciar de manera transversal el novembre de 2021 per activar novament a la gent gran físicament, emocionalment i socialment. Així, a més d’aquesta tasca de treball de l’IMAS per garantir el benestar emocional, la direcció insular d’Esports del Consell ha fomentat la pràctica esportiva amb el programa Mou-te amb Salut que ha comptat amb la participació d’un miler de persones durant aquests mesos, mentre que la direcció insular de Promoció Sociocultural ha organitzat excursions i sortides específiques per a la gent gran.