Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

L'IMAS organitza un nou curs de formació per a famílies acollidores

L'IMAS organitza un nou curs de formació per a famílies acollidores

(19/10/2015)

Un total de 19 famílies es formaran per ser famílies Cangur i Niu i passaran a formar part del banc de famílies de la institució.

La sala d'actes de l'Institut Mallorquí d'Afers Socials (IMAS) ha acollit avui horabaixa la primera sessió del nou curs de formació per a famílies acollidores, al que s'han inscrit un total de 19 famílies. Un cop superat el curs, 14 d'elles passaran a formar part del banc de Famílies Cangur i les altres 5 al de Famílies Niu de l'IMAS.

 

La directora insular de Menors, Beatriz Morales, ha assistit a aquesta primera sessió, i ha agraït a les famílies participants la seva implicació amb els menors que necessiten d'aquest recurs.

 

Mitjançant els cursos de formació per a famílies, des de l'IMAS es vol donar una visió completa de l'acolliment familiar temporal o permanent a les persones que ho sol·liciten. Les vuit sessions d’aquest curs, de dues hores i mitja de durada, tracten diversos temes relacionats amb els acolliments: el marc legal i la preparació per rebre un infant en acollida; l'adaptació a la nova situació tant del menor com de la família acollidora i els problemes més comuns; les relacions afectives; la visió de la família biològica o el comiat de l'infant, entre d'altres.

 

Les sessions són dinàmiques i participatives, es projecten diferents vídeos d’interès i es compta també, en algunes ocasions, amb la presència de famílies acollidores en actiu que exposen les seves experiències personals en aquest àmbit.

 

En el cas de les Famílies Cangur, aquestes duen a terme acolliments familiars temporals, amb una durada determinada i amb infants generalment menors de sis anys, que tenen possibilitats de tornar amb la seva família biològica.  Pel que fa a les famílies Niu es tracta d'un programa d’acolliment familiar permanent, en família aliena, que ofereix a l’infant una alternativa familiar estable dins d’un context familiar alternatiu. En aquests casos, el menor sempre és major de sis anys, la durada de l’acolliment és indefinida i es produeix una separació definitiva dels seus progenitors.

 

Totes les persones que volen formar part del banc de famílies acollidores han de realitzar aquest curs de formació, com preveu el Decret 40/2006, de 21 d’abril, pel qual es regulen els procediments d’acolliment familiar, d’adopció i de determinació d’idoneïtat. El procediment d’admissió es completa amb una valoració psicosocial i la visita d’un responsable al domicili familiar.

 

El curs de formació s’ha erigit com un dels eixos fonamentals del programa ja que la seva doble vessant de formació i de selecció permet que el grup, al llarg de les sessions previstes, es pugui construir una idea més real del què és l’acolliment familiar i reforçar, així, els seus recursos per afrontar els conflictes. I alhora es reforcen entre els membres del grup els principis, les idees i els valors que els varen motivar a ser una família acollidora.