Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

L’IMAS recupera les trobades de les famílies Cangur després de dos anys de pandèmia

L’IMAS recupera les trobades de les famílies Cangur després de dos anys de pandèmia

(01/05/2022)

182 persones han participat en l’encontre organitzat aquest cap de setmana per enfortir vincles i treballar d’una manera lúdica tècniques i recursos relacionats amb la tasca d’acollir temporalment infants amb mesura de protecció.

Un total de 182 persones han participat aquest cap de setmana a Alcúdia a l’encontre de Famílies Cangur que l’Institut Mallorquí d’Afers Socials (IMAS) ha tornat a organitzar després de dos anys d’interrupció per la pandèmia. Fa deu anys que la institució insular du a terme aquesta trobada que reuneix famílies, infants i professionals de l’Àrea d’Infància i Família de l’IMAS, amb l’objectiu de procurar un espai d’interacció, on compartir vivències i inquietuds i treballar recursos i tècniques de les relacions en diferents situacions en l’àmbit de l’acolliment familiar. 

El vicepresident primer de l’IMAS, Jaume Tortella, que ha compartit la segona de les dues jornades, ha destacat «la inestimable tasca que desenvolupen les famílies acollidores com a recurs primordial en el sistema de protecció» i ha explicat que encontres com aquest «són espais de convivència i intercanvi d’experiències molt necessaris, que fan que les famílies se sentin partícips d’un projecte comú i siguin conscients del valor que té la seva implicació en el benestar dels infants en situació de desprotecció». 

Durant tot el cap de setmana les famílies Cangur participants han gaudit de diferents activitats a les instal·lacions de l’hotel on s’han allotjat, així com de xerrades i tallers. Actualment, 39 famílies tenen acollits un total de 52 infants en aquesta modalitat d’acolliment temporal, que pot anar des de dies fins a un màxim de dos anys, segons la situació de l'infant i de les mesures jurídiques que s'hagin pres.  

La prioritat de les polítiques per a infants i joves que es troben dins el sistema de protecció és «contribuir a la seva desinstitucionalització», especialment dels nins i nines de manco de 7 anys, per als quals «l’acolliment familiar ha de ser l’únic recurs quan es fa necessària la separació del nucli familiar». 

En aquest sentit, l’IMAS va iniciar la campanya 'Un món de famílies' per a fomentar l’acolliment familiar. «És molt important impulsar accions que contribueixin a aconseguir que els infants i joves es puguin desenvolupar en un ambient familiar», ha assenyalat Tortella. La reunificació amb els progenitors és l’objectiu principal de la institució insular; per això, es fa un treball intens tant amb ells com amb els nins, nines i joves que, per diferents motius, no poden viure amb els seus pares i mares de manera temporal.

En l’actualitat, 434 famílies acullen 541 infants i adolescents en alguna de les modalitats que ara mateix té en marxa l’IMAS. Són, a més del programa Cangur, el programa Niu, d’acolliment permanent; o els recentment creats per oferir una atenció especialitzada a perfils concrets d’infants i adolescents com el programa ACOTE, adreçat a adolescents que han arribat a Mallorca sense un adult de referència, o l’ABRIC per als infants i joves que presenten unes necessitats conductuals específiques.

Les persones interessades a formar part del banc de famílies acollidores de l’IMAS poden consultar qualsevol informació relacionada amb el tema al telèfon gratuït 900 100 444, també a través del web www.imasmallorca.net o mitjançant correu electrònic a familiesacollidores@imas.conselldemallorca.net.