Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

L’IMAS reivindica la necessitat de protegir els drets de la gent major durant l’XI Jornada «Una Mirada de Protecció cap a les Persones Grans»

L’IMAS reivindica la necessitat de protegir els drets de la gent major durant l’XI Jornada «Una Mirada de Protecció cap a les Persones Grans»

(15/06/2022)

La consellera Sofia Alonso ha destacat la necessitat d’escoltar, atendre i capacitar la gent gran perquè visquin amb dignitat i emocionalment satisfetes amb el seu entorn durant la trobada que cada any se celebra coincidint amb el Dia Mundial de la Presa de Consciència de l’Abús i el Maltractament a la Gent Gran

Visibilitzar, revertir i analitzar l’evolució de la societat des de la perspectiva de la gent gran i crear consciència sobre la importància de garantir el seu benestar físic, psicològic i emocional són els principals objectius de l’onzena edició de la jornada «Una Mirada a la Protecció de les Persones Grans», organitzada per la direcció insular d’Atenció Sociosanitària de l’IMAS, amb motiu del Dia Mundial de la presa de Consciència de l’Abús i el Maltractament a les Persones Grans, que es commemora avui.

La consellera de Drets Socials i presidenta de l’IMAS, Sofia Alonso, ha participat a la cloenda de la trobada, que ha omplert la sala d’actes de l’edifici Melchor Gaspar de Jovellanos de la UIB i que ha comptat amb la participació d’experts de diferents entitats i administracions que treballen en aquest àmbit, així com amb el testimoni de Carlos San Juan, el metge jubilat promotor de la campanya «Sóc Major, no idiota».

«Com a societat no podem consentir cap abús o maltractament cap a la gent gran. Hem de posar al seu abast totes les eines per empoderar-los, no podem tolerar conductes que els deixin al marge o atemptin contra la seva integritat, com és el cas de la violència exercida sobre les dones grans. Han de sabre que no estan soles, la prevenció, la informació i la formació són essencials per erradicar-la», ha destacat Alonso.

La jornada ha arrancat, precisament, amb una taula rodona on professionals de l’Institut Balear de la Dona, de la Universitat, Ajuntament de Calvià i de l’àrea d’Igualtat del Consell de Mallorca han abordat la «Violència de gènere i protecció cap a les dones majors». Totes han coincidit a destacar «que es tracta d’un fenomen invisibilitzat”. 

En aquest sentit, la directora de la Càtedra d’Atenció a la Dependència i Promoció de l’Autonomia Personal, Carmen Orte, ha explicat que «és difícil que les dones majors denunciïn perquè o bé pensen que les alternatives que tenen són recursos pensats per a dones joves, o bé tenen una gran dependència de la persona que els maltracta de manera física, emocional o econòmica i fins i tot arriben a sentir-se culpables de la situació. L’acte d’avui ens ha de servir per ajudar a visibilitzar-lo, per parlar-ne i descriure con es poden abordar les diferents situacions».

La violència exercida contra les dones grans  i la bretxa digital han estat els temes centrals de la jornada. Sobre la darrera qüestió ha fet referència, Carlos San Juan. La digitalització «ha provocat un mal emocional entre les persones majors perquè ha provocat situacions de solitud i frustració en no sentir-se capaços d’accedir als recursos o a la informació que necessitaven» i ha afegit que «amb la implantació massiva de la tecnologia en tots els àmbits, es vulneren els nostres drets com a ciutadans. Per sort, això comença a canviar». En aquest sentit, ha destacat les iniciatives engegades els darrers mesos per part d’administracions con l’IMAS. 

En concret, s’ha referit al conveni signat entre la institució insular i la direcció general de Consum en matèria de formació i suport dirigit a professionals i persones usuàries de les llars socioculturals. La presidenta de l’IMAS ha destacat que «les persones majors tenen ganes i capacitat, durant la pandèmia ens han donat una lliçó de vida, adaptant-se a qualsevol circumstància. És un procés, només necessiten d’un petit impuls, que els hi acompanyem i s’ho facem més senzill». 

En la mateixa línia s’ha pronunciat el vicepresident de l’IMAS, Jaume Tortella i Cànaves, a la inauguració de la jornada «tots els que treballam amb la gent gran tenim l’obligació de trobar solucions perquè no pateixin situacions de maltractament o abús. Tenen dret a un envelliment digne», ha dit. 

Representants de la direcció general de Consum del Govern de les Illes Balears i de la direcció insular d’Atenció Comunitària i Projectes Estratègics de l’IMAS han format part de la darrera taula rodona sobre «La resposta de l’Administració davant la bretxa digital», moderada per la directora insular d’Atenció Sociosanitària, Elsa Herranz, i on s’ha posat en valor el paper de les institucions a l’hora «d’escoltar, atendre i capacitar totes les persones grans perquè visquin amb dignitat i sobretot emocionalment satisfetes amb el seu entorn”. 

Més de 200 professionals han assistit a aquesta jornada que, a més, ha comptat amb la presència del director general de dependència, Gori Molina, i la directora insular d’Igualtat, Rosa Cursach.