Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

La Menorca francesa, a la Biblioteca Lluís Alemany

La Menorca francesa, a la Biblioteca Lluís Alemany

(25/04/2016)

Enguany fa 260 anys de l’ocupació francesa de Menorca i, amb aquest motiu, la Biblioteca Lluís Alemany exposa part dels seus fons que parlen d’aquests fets. Avui, el vicepresident primer i conseller de Cultura, Francesc Miralles, ha visitat aquesta mostra, acompanyat del director insular de Cultura, Rafel M. Creus i del director de la Biblioteca Lluís Alemany, José Carlos Llop.

És un període menys conegut i citat que la dominació britànica a l’illa. Regnaven Jordi II a Anglaterra, i Lluís XV a França. Durà set anys, del 1756 al 1763, any en què, a conseqüencia del Tractat de Pau de París, va tornar a mans britàniques.

 

La conquesta militar francesa fou dirigida per l’almirall Roland-Michel Barrin, marquès de la Galissoniére i pel mariscal Louis François Armand de Vignerot du Plessis, duc de Richelieu. Defensada l’illa per sir William Blakeney, va haver d’assumir la derrota l’almirall John Byng, que no va cobrir amb intel·ligència militar la defensa marítima i, per això,  va ser sotmès a consell de guerra, condemnat a mort i afusellat a bord del vaixell HMS Monarch de l’Armada del Rei George. Sota el seu domini, els francesos fundaren el poble de Sant Lluís.

 

La Biblioteca Lluís Alemany exposa fins a finals de juliol una sèrie de documents bibliogràfics de l’època —gravats, mapes, fullets, monografies, ordenançes reials, obres literàries...— que parlen de la Menorca d’aquells set anys.