Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

La nova barca <i>Virot</i> dels mestres d’aixa llesta per navegar

La nova barca Virot dels mestres d’aixa llesta per navegar

(14/02/2023)

Aurora Ribot: «aquest gussi ens ajudarà a conscienciar de la importància de les embarcacions tradicionals, la seva construcció i la seva història»

La vicepresidenta i consellera de Sostenibilitat i Medi Ambient, Aurora Ribot, i la directora insular de Medi Ambient, Inmaculada Férriz, han presidit avui l’avarada del gussi tradicional de rem construït pels mestres d’aixa al Club Nàutic de Cala Gamba. La construcció d’aquesta barca ha estat possible gràcies a les plantilles del mestre Antoni Llonch. El gussi és una barca petita per pescar i té la mateixa forma a proa i a popa, i això li permet remar en les dues direccions amb facilitat.

El nom de la barca, Virot, va ser el nom guanyador del concurs que es va realitzar fa uns mesos i en el qual varen participar més de cent persones. Se cercava un nom que en captàs l’essència i esperit, i es podien proposar noms dins d’aquestes categories: illots, aus marines, plantes aquàtiques, fauna marina, topònims mallorquins, noms de vents, etc. El nom seleccionat ha estat pintat al costat de la barca.

La consellera de Sostenibilitat i Medi Ambient ha agraït l’acollida ciutadana que ha tingut la nova barca i ha destacat que «des del Departament de Sostenibilitat i Medi Ambient treballam per fomentar i conservar el medi natural i marí i continuarem fent feina per donar a conèixer el patrimoni marítim i els oficis relacionats amb la mar. Aquest gussi ens ajudarà a conscienciar de la importància de les embarcacions tradicionals, la seva construcció i la seva història». «A més, m’encanta que, finalment, el nom de la barca que sorgeix d’un concurs de participació ciutadana sigui Virot, una au marina protegida que només cria a les Illes Balears i que representa tot un símbol», ha conclòs Ribot.

Per la seva banda, la directora insular de Medi Ambient ha explicat que «a partir d’ara la barca està a disposició de tota aquella entitat, associació o club nàutic que la vulgui utilitzar. L’objectiu és que el Virot serveixi per visibilitzar la feina de conservació del patrimoni marítim que fan els mestres d’aixa amb la seva tasca i per donar a conèixer l’ofici, així com l’esforç en la restauració i la construcció d’embarcacions tradicionals, com és el cas del gussi».

La construcció del gussi s’emmarca dintre del projecte «Gàlibs» que consisteix en la recopilació i documentació de plantilles d’embarcacions dels mestres d’aixa de Mallorca. Una iniciativa per recuperar i promocionar l’ofici de mestre d’aixa i les embarcacions tradicionals de fusta, desenvolupades per la Unitat de Patrimoni Marítim i el taller de mestres d’aixa del Consell.

El projecte «Gàlibs» és una mostra més de les iniciatives per difondre el patrimoni marítim i els oficis relacionats amb la mar. Un dels objectius del Departament de Sostenibilitat i Medi Ambient forma part del projecte europeu CHERISH del programa «Interreg Europe» de cooperació interregional, per millorar les polítiques de patrimoni natural i cultural.

Projecte europeu CHERISH

Les comunitats pesqueres de la UE comparteixen els mateixos canvis provocats pel canvi climàtic, la pressió turística i la transformació de la indústria pesquera europea. CHERISH pretén millorar les polítiques de desenvolupament regional amb la protecció i promoció del patrimoni cultural lligat a les comunitats pesqueres per augmentar l’atracció que aquestes regions puguin exercir sobre empreses, ciutadania i turistes.

Més informació sobre els mestres d’aixa: https://web.conselldemallorca.cat/ca/patrimoni-maritim