Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

La presidenta Catalina Cladera posa en valor els joves campions esportius en el marc de l’homenatge de la XXI Gala de l’Esport del Consell de Mallorca

La presidenta Catalina Cladera posa en valor els joves campions esportius en el marc de l’homenatge de la XXI Gala de l’Esport del Consell de Mallorca

(20/03/2023)

  • La gala reconeix els bons resultats de 93 joves esportistes mallorquins que han guanyat campionats nacionals i internacionals en una trentena de modalitats, el que mostra la bona salut de l’esport federat mallorquí.
  • Els esportistes d’elit de les campanyes EsportNet han estat reconeguts amb el Premi de Valors per la seva col·laboració: els futbolistes Antonio Sánchez, Pablo Maffeo, Abdón Prats i Ludwig Augustinsson; la futbolista, Andrea Alcaide; el corredor, Joan Munar; la jugadora de bàsquet, Jenifer Ballester; la futbolista, Mariona Caldentey i el ciclista Lluís Mas.
  • Agnès Llobet i Xavi Torres presenten un acte ple de sorpreses i col·laboradors, entre el quals els «padrins», la nedadora Maria Castañer i el ciclista olímpic Joan Llaneras.
  • El grup Xanguito i l’infermer Aspirino, de Sonrisa Médica, han amenitzat la gala.

Aquest dilluns ha tingut lloc la XXI Gala de l’Esport 2023 al Teatre Principal d’Inca, en la qual s’han reconegut 93 esportistes d’entre 6 i 16 anys que han fet primeres posicions en campionats nacionals i qualsevol de les tres primeres posicions en competicions esportives internacionals, europeus o bé mundials.

La presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera, ha estat l’encarregada d’obrir l’acte. Ha volgut manifestar que «l’esport va molt més enllà del marcador, és molt més que guanyar o perdre». Cladera ha puntualitzat que « els premis que avui concedim reflecteixen l’estima de tota la societat mallorquina perquè més enllà dels vostres èxits esportius, sou referents dels valors que ens fan millors com a persones i com a societat».

Entre els missatges han destacat els que aquest any arriben a infants i joves amb les campanyes de valors EsportNet: feina en equip, afany de superació, igualtat, tolerància i respecte.

Cladera, també ha agraït la feina dels tècnics, clubs, federacions, ajuntaments i també la de les famílies, que integren el bon moviment de la xarxa esportiva mallorquina. I ha posat en valor la feina del Departament de Transició, Turisme i Esports: «val la pena invertir més recursos que mai en l’esport com estam fent des del Consell de Mallorca».

De fet, la institució ha fet en els darrers anys una aposta per la inversió esportiva amb exemples com els bons esportius de 200 euros, destinats a l’esport federat i oberts fins al 12 d’abril; el doble de quantia destinada a donar suport a clubs i teixit esportiu, fins a 700.000 euros; o el pla RenovEsport i Aire Lliure de millora de les instal·lacions als municipis, amb 27 milions d’euros de subvenció en els darrers 7 anys, entre d’altres exemples.

La gala ha comptat amb prop de sis-cents convidats i uns presentadors de luxe: l’actriu Agnès Llobet i el nedador Xavi Torres. En aquesta edició el Consell de Mallorca ha volgut posar de manifest el compromís amb la campanya EsportNet, que defensa valors com la tolerància, la diversitat, la sostenibilitat o la igualtat, entre d’altres.

L’acte també ha posat el focus en els esportistes i institucions de certa edat, ja històrics per les seves fites, que varen impulsar la pràctica esportiva, el moviment federatiu o l’esport en l’àmbit educatiu. D’aquesta manera, els guardons d’enguany han estat per a entitats i persones que són un referent per haver col·locat alguns dels pilars esportius més importants.

La gala ha estat amenitzada per diverses actuacions, com la del grup Xanguito, i dos xous, un de ball modern i un d’acrobàtic. El punt còmic i fil conductor d’un concurs telemàtic, l’ha posat l’infermer Aspirino, de l’organització Sonrisa Médica, que ha interactuat amb el públic i l’ha fet participar en un concurs, el guanyador del qual s'ha endut un cap de setmana per a quatre persones per participar en unes «Estades Esportives».

Premis 2023

El Consell de Mallorca també ha reconegut els esportistes d’elit col·laboradors de les campanyes d’esports amb el Premi Valors, que ha entregat als esportistes que participen en les campanyes EsportNet 2022-2023, que la institució promou actualment a escoles, entitats, pistes i camps, i que a finals d’any haurà arribat a gairebé un milió de persones.

Els esportistes són els futbolistes del RCD Mallorca, Antonio Sánchez, Pablo Maffeo, Abdón Prats i Ludwig Augustinsson, per la campanya contra la LGTBIfòbia a l’esport. La futbolista, Andrea Alcaide, del CD Atlétic Baleares, que ha fet un vídeo sobre sostenibilitat als espais esportius. El corredor, Joan Munar; la jugadora de bàsquet, Jenifer Ballester, la futbolista, Mariona Caldentey, i el ciclista Lluís Mas, per la campanya de valors com la tolerància, la igualtat, i la inclusió.

Un segon reconeixement ha estat el del Premi a l’Entitat, entregat al Centre Internacional d’Educació CIDE, que ha recollit la seva presidenta, Malena Riudavets. La cooperativa educativa de Son Rapinya ha estat reconeguda per la seva feina en la integració de l’esport al programa escolar, sobretot esports minoritaris, així com la promoció de l’esport a les seves instal·lacions. Avui, els equips de voleibol femení del CIDE ocupen els llocs més alts de les seves categories.

En tercer lloc, s’ha lliurat el Premi del Municipi, que en aquesta ocasió ha estat per a l’Ajuntament de Pollença, per la participació en la majoria d'activitats que promou la Direcció Insular d’Esports del Consell de Mallorca des dels orígens de l’àrea insular i, en especial, pel compromís del consistori a l’hora d’impulsar el nou programa d’esport per a persones adultes de la institució insular.

I el darrer bloc de lliurament de guardons especials ha estat el Premi a la Trajectòria, que ha recaigut sobre el solleric Joan Oliver i Ramon, que va fer de l’esport part de la seva vida. Seguidor del ciclisme, atletisme i tir amb fona, esports en els quals el seu pare fou una persona ben important, ha destinat bona part del seu temps a ensenyar als més joves els valors de l’esport.

També ha destacat un nou premi 2023, el de l'Esport Federat per a l'Edat Escolar, que enguany ha recaigut en tres campiones del món, Natalia Amengual, nedadora en la modalitat de natació artística, Lucía Corrales, futbolista, i Marga Perelló, regatista.

Uns padrins molt especials

L’acte ha comptat amb la presència d’uns padrins que per la seva trajectòria esportiva són un exemple per a l’esport mallorquí. D’una banda, la nedadora ja retirada Maria Castanyer i el ciclista mallorquí olímpic de referència, Joan Llaneras, que no continua actiu en l’àmbit professional, però sí en el món de la gestió esportiva.

Maria Castanyer Castanyer ha dedicat gran part de la seva vida al món de l’esport, en concret la natació adaptada, i a la integració social plena de les persones amb diversitat funcional. Ha impulsat projectes i programes esportius de teràpia amb persones discapacitades, s’ha dedicat també a la natació competitiva amb esportistes paralímpics de les Illes Balears, com per exemple Xavi Torres. Maria Castanyer ha lluitat per eliminar les barres arquitectòniques, amb la instal·lació de cadires elevadores a les instal·lacions esportives.

Joan Llaneras Rosselló és considerat uns dels millors ciclistes en pista de la història. Ha estat set vegades campió del món i és uns dels esportistes espanyols amb més medalles olímpiques, n’ha aconseguit dues d’or (Sidney 2000 i Pequín 2008 en la modalitat de puntuació) i dues de plata (Atenes 2004 en la modalitat de puntuació i Pequín 2008 en la modalitat de madison).