Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

La primera aportació del projecte d’ajuda a Quios comptarà amb 88.000 euros de col·laboració tècnica

La primera aportació del projecte d’ajuda a Quios comptarà amb 88.000 euros de col·laboració tècnica

(23/03/2016)

El Consell de Mallorca participa en el projecte elaborat pel Fons Mallorquí de Solidaritat i Cooperació conjuntament amb l’Ajuntament de Quios per fer front a la crisi humanitària de refugiats.

El president del Consell de Mallorca Miquel Ensenyat, el vicepresident segon Jesús Jurado, el conseller del Departament de Desenvolupament Local Joan Font i la gerent del Fons Mallorquí de Solidaritat i Cooperació Antònia Rosselló han presentat el projecte d’ajuda amb l’illa grega de Quios.

 

Tal i com ha explicat el vicepresident Jesús Jurado “El passat divendres, la Comissió Executiva del Fons Mallorquí va aprovar el projecte d’ajuda cap a aquesta regió que pateix des de fa un any l’arribada massiva de refugiats del Pròxim i Mitjà Orient.”

 

El president Miquel Ensenyat ha assegurat que “el poble de Mallorca ha demostrat un cop més que és molt solidari i que confia en la feina que fa més de vint anys porta a terme el Fons Mallorquí de Solidaritat on se’l necessita”.

 

En una primera fase, el projecte comptarà amb un pressupost de 88.000 € garantits. Actualment ja s’ha arribat a una xifra d’uns setanta mil per tant és possible que quan s’arribi a la xifra pressupostada es pugui obrir una nova línia d’ajuda”.

 

Els objectius generals que s’espera acomplir amb aquesta primera línia d’ajuda a Quios són donar suport al sistema sanitari local amb equipament en primers auxilis, reduir els efectes negatius sobre el medi ambient a través de la millora de la recollida i reciclatge de residus sòlids, millorar el manteniment i la salubritat dels campaments de refugiats i donar suport a l’economia local i al turisme a través de la millora de la gestió de la crisi dels refugiats. Igualment, es contractarà personal local per al manteniment dels camps de refugiats, neteja, aprovisionament d’aigua, reparacions, etc.

 

En concret, aquest fons econòmic de 88.000 euros serà destinat a comprar equipament mèdic i subministrament de medicaments per proporcionar millor serveis sanitaris als refugiats a través d’organitzacions mèdiques. També s’adquirirà una màquina excavadora per recollir bosses i armilles salvavides de la zona costaners, especialment per poder arribar als trams de la costa més inaccessibles (en particular a la zona est).

 

El projecte s’ha fet amb una estreta col·laboració amb l’Ajuntament de Quios i especialment amb el regidor encarregat dels refugiats George Karamanis. La gestió sobre el terreny de l’ajuda es portarà a terme a través de l’entitat municipal, concretament la regidoria de Medi Ambient i la regidoria de Sanitat. La compra dels equipaments es faran a Grècia per ajudar la revitalització econòmica del país.

 

S’espera que els principals beneficiaris d’aquesta línia d’ajuda sigui la població flotant de refugiats, que es calcula sobre una mitjana de 3.000 persones tot i que en els darrers mesos han passat per Quios 140.000 refugiats. De forma indirecte, també es beneficiarà la població local ja que minvarà la pressió sobre el pressupost municipal a causa de la crisi humanitària.

 

La gerent del Fons Antònia Rosselló ha explicat que “actualment, el flux d’arribades continua amb el mateix ritme. De fet, el tancament de fronteres al Balcans ha provocat que ela xifra de refugiats a Quios arribi a uns vuit mil. A aquesta situació s’ha d’afegir que el vincle de l’ajuntament de l’illa amb ACNUR acaba a final d’abril i després no se sap que pot passar”.

 

La durada d’aquesta primera fase serà de sis mesos a partir de l’arribada dels recursos sol·licitats. D’aquesta manera el projecte es desenvoluparia entre abril i setembre de 2016. La manera de fer feina del Fons mitjançant inversions directes permet ser flexibles davant els possibles canvis que la situació dels refugiats pugui patir en un futur. Segons Rosselló “pel que pogués passar ja hem establert contactes amb contraparts a Síria i a Líban per si fos necessari actuar allà”.

 

S’espera que a mesura que arribin més aportacions econòmiques de particulars, empreses i entitats; es podran portar a terme noves fases de cooperació amb l’illa de Quios. De fet, algunes empreses ja s’han posat en contacte amb el Consell de Mallorca per fer una aportació inicial i tenen la intenció de portar a terme un projecte de col·laboració a llarg termini amb la institució insular en motiu de la crisi de refugiats.