Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

La producció Tanatologia, original de Xavier Uriz, triomfa al festival de Heidelberg

La producció Tanatologia, original de Xavier Uriz, triomfa al festival de Heidelberg

(13/05/2022)

Va ser una de les quatre finalistes, d’entre les vint obres espanyoles presentades.

L’obra de teatre Tanatologia, original de Xavier Uriz, que es va estrenar el febrer passat en una producció pròpia del Teatre Principal de Palma, ha estat una de les grans triomfadores al festival de teatre de la ciutat alemanya de Heidelberg, conegut com Heidelberger Stückemarkt.

Tanatologia va ser una de les quatre obres finalistes de les vint que va presentar Espanya, que enguany era el país convidat. El Heidelberger Stückemarkt és un festival que se celebra en aquesta ciutat alemanya i en el qual participen Suïssa, Àustria i Alemanya. Cada any hi ha un país convidat, que presenta tot un seguit de propostes que seleccionen dos comissaris, en aquest cas varen ser José Manuel Mora i Carlota Ferrer. Un jurat alemany en selecciona quatre, que són traduïdes i representades en forma de lectura dramatitzada.

Tanatologia va ser una d’aquestes quatre obres finalistes i, finalment, va guanyar María Velasco amb el text Quiero borrar a los hombres de la faz de la tierra. Malgrat que el text de Xavier Uriz no va guanyar, va causar molt bona impressió als membres del jurat i, en especial, al públic. La crítica especialitzada va destacar de Tanatologia la seva vocació experimental i «la capacitat de debat moral» que genera.

Aquest muntatge teatral es va estrenar l’11 de febrer a la Sala Gran amb la interpretació de Miquel Aguiló, Caterina Alorda, Xavi Frau, Núria Sbert, Xisco Segura, Eli Tulián i Aina Zanoguera. Tanatologia explica com en una societat més o menys pròxima els suïcidis se succeeixen fins a adquirir categoria de pandèmia. Per a combatre-la, el ministeri de sanitat crea una divisió de psicotanatòlegs, experts en la discriminació de qui es pot suïcidar i qui no. I entorn d’això es crea tota una activitat, fins i tot, una indústria mercantil: des de l’acompanyament als suïcides en les darreres hores, fins a vídeos d’homenatge i cerimònies de comiat.