Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

La societat ha de mantenir l'esperit crític per salvar la democràcia

La societat ha de mantenir l'esperit crític per salvar la democràcia

(04/09/2018)

El periodista Josep Ramoneda ha omplert la sala de plens del Consell de Mallorca durant la seva conferència, acompanyat pel vicepresident segon i conseller de Participació Ciutadana i Presidència, Jesús Jurado, dins del cicle Xerrades al Consell. Un espai on des de la institució pretén crear debat sobre temes d'actualitat, com ho és el futur de la democràcia.

Ramoneda ha fet un repàs profund i exhaustiu de les Claus i orígens que fan que avui la democràcia es trobi en un punt de no retorn, perdent la seva ànima. "Li volen treure l'ànima a la democràcia. És un sistema on no sols es requereix que la gent voti; hi ha societats que voten com Rússia i no és una democràcia". La desaparició o descompensació del dualisme que la va crear de la burgesia i el proletariat o la dreta i l'esquerra fa, segons Ramoneda, que perdi la seva base com a sistema que es va crear per trobar concòrdia en el conflicte.

El periodista també destaca que les frases de no hi ha alternativa o és l'única via per resoldre un conflicte no pertanyen a una democràcia, ja que aquesta ha d'adaptar-se i evolucionar amb el temps. "La democràcia està oberta permanentment al canvi, per això és absurd que ens diguin que no hi ha alternativa. Si no hi ha canvi, és que no estem en una democràcia." Ramoneda també ha posat exemples de com els governs han perdut poder amb la globalització i fan esforços per demostrar la seva força imposant polítiques que ataquen directament a la llibertat d'expressió, una eina bàsica per garantir la democràcia, quan el que demostren és precisament la seva feblesa.

"No es pot separar el que és moral i el que és legal, la realitat no es pot mesurar amb la legalitat (que només representa les regles del joc). Avui dia assistir a una persona que està en perill, com una persona refugiada al mig d'un naufragi pot ser un delicte. La legalitat no pot ser el marc de la moralitat." Ha explicat el conferenciant quan s'ha referit a les darreres polèmiques que s'estan vivint tant a nivell Europeu amb els refugiats com en l'àmbit estatal amb la llei mordassa.

Pel que a la fi, Ramoneda ha deixat oberta la reflexió de quin és el pas següent que s'ha de donar com a societat i també políticament. "S'ha acabat el cicle de què no hi ha alternatives i s'obren nous temps on una onada de grups d'extrema dreta corren per tota Europa, impulsat per fenòmens de fora d'ella com Trump o el Brexit. Serem capaços de crear una nova direcció en la tercera globalització?" Pel que ha recomanat que "La societat ha de mantenir el valor de la crítica, no hem d'acceptar res com a definitiu, res de què no hi ha alternativa. Si volem salvar la democràcia, ens hem de moure, hem de ser insistents i mantenir l'esperit crític."

El vicepresident segon, Jesús Jurado ha estat l'encarregat de presentar el cicle de conferències "A vegades pareix que els nostres orgues de govern són llunyans i un poc carpetovetònics, i pensem que és ben necessari fer el possible perquè la gent s'acosti i els vegi més propers. Per altra banda, també pensem que com a institucions públiques, hem de fomentar el debat. Que es parli. De qualsevol tema d'interès social, i sense filtre." I també al conferenciant, Josep Ramoneda i la seva visió sobre la situació de la democràcia actual. "En aquests darrers anys hem pogut veure al nostre estat institucions sordes, que han generat lleis i han tingut, i tenen, comportaments poc compatibles amb el que podem pensar que és una democràcia moderna. Llei Mordassa, Llei de símbols, modificacions arbitràries de la Constitució per posar al capital per damunt les persones."