Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

La vida i l’obra de Lorca en el muntatge “Federico García” de Pep Tosar

La vida i l’obra de Lorca en el muntatge “Federico García” de Pep Tosar

(09/11/2016)

La Sala Gran del Teatre Principal acollirà el proper diumenge 13 de novembre, a les 20 hores, l’espectacle Federico García, basat en la vida i obra del poeta Federico García Lorca, en un muntatge creat, dirigit i interpretat per Pep Tosar.

Federico García recorre cronològicament els episodis més importants de la vida i obra de Federico García Lorca, des de la seva infantesa a Fuentevaqueros al seu assassinat el 1936, passant per l’època universitària i els viatges a Nova York o Cuba. Es tracta d’una desena d’escenes que relacionen les vivències del poeta amb les obres que va escriure en cada període.

 

Amb Pep Tosar hi ha en escena el ballarí Fernando Jiménez, la cantaora Alba Carmona, el guitarrista flamenc Jesús Guerrero i el percussionista David Domínguez, a més de les projeccions audiovisuals d’Agustí Torres i Francesc Martorell.

 

Aquesta obra es va estrenar al Festival Grec de Barcelona el passat 2015, “on fou molt aplaudida tant pel públic com per la crítica”, explica Carlos Forteza, director del Teatre Principal. “L’obra ens va interessar pel seu llenguatge multidisciplinar, que combina música, text, ball i projeccions audiovisuals; i també pel tractament que fa Tosar de Lorca, que fuig del mite i cerca l’home, l’ésser humà”, ha afegit Forteza.

 

Per part seva, Pep Tosar, que ha agraït tornar al Teatre Principal de Palma després de vuit anys d’absència, ha explicat que Federico García “segueix la mateixa estructura narrativa que vaig iniciar el 2003 amb Esquena de ganivet, sobre la vida i l’obra de Damià Huguet”.

 

Aquesta línia ha estat aprofitada per Tosar, sempre amb el beneplàcit del públic, en altres obres semblants com Tots aquests dois, de Guillem d’Efak, i Poseu-vos les ulleres, de Vicent Andrés Estellés.

 

I és que Pep Tosar assegura sentir-se “molt còmode en aquest llenguatge documental” on alterna elements de ficció amb moments de la vida de l’autor, al mateix temps que manlleva fragments d’obres poètiques com Romancero gitano o Llanto por la muerte de Sánchez Mejías i d’obres teatrals com El público o Yerma.

 

 

Una part essencial de l’obra són els testimonis directes de persones relacionades amb García Lorca, la majoria d’ells experts en la seva obra, com Antonina Rodrigo, Juan de Loxa, Allen Josephs, Domingo Ródenas i Mario Ródenas, que apareixen en el muntatge en unes entrevistes realitzades en un tren d’època “per accentuar la metàfora del viatge”, segons ha explicat Agustí Torres, que s’encarregà d’enregistrar les converses.

 

“Tots ells parlen de Lorca com si l’haguessin conegut, i, en bona part és així, perquè han dedicat una part important de la seva vida a conèixer-lo. És com si fossin fillols seus”, assegura Tosar.

 

Però el testimoni més impactant és el de la seva neboda i fillola, que encara viu a Granada, Vicenta Fernández-Montesinos García, filla de Concha, germana de Federico García Lorca, que recorda com el seu oncle li ensenyava cançons i poemes essent ella una nina.

 

El proper abril, Federico García farà temporada a Barcelona, on estarà en cartell cinc setmanes al Teatre Romea, abans de viatjar a Madrid.