Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Les dues produccions del Teatre Principal sobre l’Arxiduc Lluís Salvador arriben al Teatre Nacional de Catalunya

Les dues produccions del Teatre Principal sobre l’Arxiduc Lluís Salvador arriben al Teatre Nacional de Catalunya

(16/11/2018)

Es tracta de La nit de Catalina Homar i Les darreres paraules de José Carlos Llop i Carme Riera, que es podran veure en programa doble a la Sala Petita del TNC des d’aquest dijous, 15 de novembre al diumenge 18

Han passat deu anys des que s’estrenava Mort de dama al Teatre Nacional de Catalunya, una coproducció del TNC i el Teatre Principal de Palma que es va poder veure a Barcelona l’any 2009. Una dècada després, el Teatre Nacional de Catalunya obre les seves portes a dues produccions pròpies del Teatre Principal a través de les quals els escriptors José Carlos Llop i Carme Riera s’acosten a la figura del llegendari Arxiduc Lluís Salvador.

“Exportam talent local”, afirma el vicepresident i conseller de Cultura, Patrimoni i Esports, Francesc Miralles, “recollim el fruit de més de tres anys de feina en els quals hem treballat perquè les produccions pròpies del Teatre Principal de Palma es puguin veure en altres espais dins i fora de Mallorca. I ho feim amb dues produccions avalades per la seva qualitat i la bona rebuda que han tengut en la gira que han fet dins Mallorca i que ara arriben al Teatre Nacional de Catalunya i que després aniran a València”.

“Normalizam un fet com és la presència de teatre de la resta de territoris de parla catalana al Teatre Nacional de Catalunya”, afegeix Xavier Albertí, director del TNC.

Per a Carlos Forteza, director del Teatre Principal de Palma les dues produccions són una mostra de “l’aposta del Principal per la nova creació i el suport a autors mallorquins, en aquest cas Carme Riera i José Carlos Llop, que s’estrenen en el món dramàtic amb un personatge emblemàtic com és l’Arxiduc Lluís Salvador”.

A La nit de Catalina Homar, Llop dona veu a l’amant més popular de l’Arxiduc, un personatge gairebé tabú que sempre ha passat com a secundària i pràcticament sense biografia, per reivindicar el seu paper actiu en la història. Un personatge al que dona vida l’actriu Catalina Solivellas.

 

A Les darreres paraules, Riera duu a l’escenari el mateix Arxiduc, a qui ja havia dedicat la novel·la del mateix nom, fent-lo dictar al seu darrer secretari unes confessions personals que rubricarà davant notari i que no es podran fer públiques fins vint-i-cinc anys després de la seva mort. Una obra dirigida per Rafel Duran i interpretada per Andreu Benito.

Les dues obres que arriben aquesta setmana al TNC i que es podran veure del 22 al 25 de novembre al Teatre Principal de València, en programa doble, arriben després de la seva estrena a Palma l’octubre de 2017. A partir de llavors s’han exhibit a diferents teatres i espais escènics de Mallorca i de la resta d’illes com el Teatre de Capdepera, el Teatre Municipal de Manacor, l’Auditori d’Alcúdia, Sa Màniga de Cala Millor, el Teatre Principal de Santanyí i el Teatre Principal de Maó. Una gira que suma a hores d’ara una quarantena de representacions.

“La nostra idea és sumar aliances a través del Teatre Principal de Palma i ho feim dins i fora de Mallorca”, ha assegurat Miralles, qui ha destacat les línies de col·laboració encetades amb “socis tan destacats com el Teatre Lliure, el Festival Grec, el TNC i el Teatre Principal de València”.

L’arribada d’aquestes dues produccions pròpies del Teatre Principal de Palma s’han presentat aquest migdia al Teatre Nacional de Catalunya amb la presència del vicepresident primer i conseller de Cultura, Patrimoni i Esports, Francesc Miralles, el director del Teatre Principal, Carlos Forteza, el director del TNC, Xavier Albertí, l’actriu Catalina Solivellas i els directors Rafel Duran i Rafel Lladó.