Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Mallorca, capital mundial de les illes intel·ligents amb la segona edició del Smart Island World

Mallorca, capital mundial de les illes intel·ligents amb la segona edició del Smart Island World

(13/04/2018)

El certamen vol potenciar la idea de xarxa i comunitat entre els territoris insulars

El Presidnet del Consell de Mallorca ha presentat avui la segona edició del Smart Island World Congress que se celebrarà els diez 23 i 24 d’abril a Calvià.. El certamen té com a objectiu enfortir els llaços entre territoris insulars per afrontar reptes compartits com el canvi climàtic, la competitivitat econòmica, la innovació tecnològica i el turisme. El congrés reunirà a 95 ponents, un centenar de representants d'illes de tot el món i 20 expositors. La cita permetrà a  Mallorca convertir-se en  el principal punt de trobada i diàleg entre territoris insulars de tot el planeta. Organitzat per Fira de Barcelona i amb el suport el Consell de Mallorca, també hi col·laboren  el Govern Balear i l'Ajuntament de Calvià.

Es desenvoluparan 15 conferències amb la participació de 95 ponents internacionals, nacionals i locals, entre líders illencs, experts industrials i responsables de centres de recerca, universitats, governs i organitzacions internacionals. En elles, s'abordaran qüestions com el turisme intel·ligent i sostenible, el benestar social, el patrimoni cultural, les startups, les incubadores empresarials, la connectivitat mòbil, la resiliència climàtica, les energies renovables, la gestió de residus, o les infraestructures.

La segona edició del Smart Island World organitzarà per primera vegada un esdeveniment professional, anomenat Island2Island, en el qual les illes participants podran concertar reunions entre elles, amb les empreses participants o amb els visitants, amb el propòsit d'establir relacions comercials i trobar oportunitats de negoci. Així mateix, i com ja va succeir en l'edició passada, el certamen també disposarà d'un espai expositiu amb una vintena d'empreses participants.

Entre els esdeveniments paral·lels que es desenvoluparan, destaquen els tallers sobre resiliència climàtica i innovació tecnològica, així com la celebració d'un esdeveniment Hackathon en el qual els participants competiran per desenvolupar un prototip amb tecnologia IoT que doni solució a algun problema que afecti a les illes.

La segona edició del Smart Island World Congress, comptarà amb una destacada presència de representants institucionals internacionals.

Durant la presentació, el president del Consell de Mallorca, Miquel Ensenyat, ha recordat qjue la institució insular ja ha donat les primeres passes per posar en marxa ambiciosos projectes destinats a promocionar la innovació i posar en valor el talent per fomentar la prosperitat de Mallorca a través de la creació d'un model econòmic que atregui la inversión. Com exemple, Ensenyat ha destacat el programa Smart Isand que situarà Mallorca en referència mundial quant a polítiques de modernització. Una iniciativa que, d’acord amb el presidnet,  “contribuïrà a la tan desitjada desestacionalització turística oferint alternatives per conèixer Mallorca més enllà del sol i platja tradicional”. 

És tracta d’un ambiciós projecte que vol convertir Mallorca en una illa intel·ligent a través de la tecnologia. En aquest cas, el Consell ja disposa d’una partida pressupostoria de més de 8 milions d’euros que hem aconseguit a través d’una subvenció. “Desplegarem tota una sèrie d’accions que ens permetran combinar tecnologia, història, cultura i tradició per fer que Mallorca sigui més intel·ligents i eficient respectant, al mateix temps, l'entorn natural i la igualtat d'oportunitats”, ha assegurat Miquel Ensenyat.En breu, es desenvoluparan amb aquesta subvenció aplicacions sobre l'estat del trànsit en temps real. També s'instal·larà un sistema d'il·luminació intel·ligent als túnels per millorar l'eficiència elèctrica i panells amb informació sobre l 'estat dels aparcaments i parades d'autobús intel·ligents a la majoria de municipis de Mallorca. S'engegaran sistemes que coordinaran totes les oficines de turisme per poder oferir un producte de qualitat uniforme i, a més, es treballarà per crear "edificis intel·ligents" amb una prova pilot a Raixa. Així mateix, per afavorir la protecció del patrimoni, es monitoritzaran les condicions ambientals de la capella del Betlem de Jesús i de les obres pictòriques de la seu del Consell de Mallorca, al carrer Palau Reial de Palma, per mantenir els nivells de temperatura, humitat i llum adequats. Quant als serveis d'emergències, s'engegarà un sistema que col·labori en les tasques de salvament.